Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Маргаринът, обогатен с фитостероли, е по-полезен за сърцето!

Маргаринът обикновено се предпочита пред маслото, когато става въпрос за здравето на сърцето.

Маргаринът се прави от растителни масла, така че не съдържа холестерол. Той също съдържа повече добри мазнини – полиненаситени и мононенаситени – отколкото маслото. Тези видове мазнини помагат за намаляване на липопротеините с ниска плътност (LDL) или лошия холестерол.

Маслото, от друга страна, е направено от животинска мазнина, така че съдържа холестерол и високи нива на наситени мазнини.

Но не всички маргарини се произвеждат по един и същ начин. Някои маргарини съдържат трансмазнини. Като цяло, по-твърдите маргарини съдържат повече транс-мазнини. Те повишават нивата на холестерол в кръвта също като наситените, от което се завишава и рискът от сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, трансмазнините намаляват липопротеините с висока плътност (HDL) или добря холестерола.Така че трябва да внимавате какъв маргарин купувате – той трябва да бъде мек, нехидрогениран маргарин. За по-сигурно четете опаковката и заложете на диетичните маргарини. По щандовете ще видите голямо разнообразие, на които има информация, че са нискокалорични, че съдържат малко количество наситени мазнини и че са добри на вкус. При сравняване на видовете не забравяйте да прочетете данните, написани с най-ситни букви.

Ако имате висок холестерол, консултирайте се с вашия лекар за използване на видовете, които са обогатени с растителни станоли и стероли. Те могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола.

Стеролите, известни още като станоли, са група вещества с растителен произход, спадащи към мазнините. Намаляват нивата на общия холестерол, атакувайки LDL-молекулите (лош холестерол, холестерин). Най-известните техни представители са кампастанол, стигмастанол, ситостанол. Други техни названия са стеролови/стенолови естери, фитостаноли, фитостероли и др.

И накрая съвет: заложете на старата максима – „Всичко, с което се прекалява, е вредно!” Яжте по-малко и от двата вида, за да се възползвате от добрите им съставки и да не натоварвате организма си с мазнини.

 

 

Изберете храни със здравословни мазнини!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *