ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да добавите някой сантиметър към височината на хлапето?

От раждането си детето преминава през различни периоди на развитие

височина
През някои то расте с нормално темпо, през други -със забавено или ускорено. Полът има значение – момчетата и момичетата достигат своя пик на растеж в различна възраст.

Девойките израстват най-много в началото на пубертета, преди първата менструация. След това увеличават ръста си най-много с още 6 см. Около 14-15-годишна възраст височината се стабилизира.

Първоначално момичетата изпреварват растежа на момчетата, но около 16 години момчетата дръпват напред и продължават да растат до около 20.

Ако двамата родители са ниски, не е задължително детето да бъде ниско. Но ако повечето членове на семейството и от двата рода са с нисък ръст, е по-вероятно това да важи и за следващото поколение. Има формула за изчисляване на приблизителния ръст, който може да достигне детето. Сумира се височината на двамата родители в сантиметри. За момче се прибавят 13 см, а за момиче се изваждат 13 см. Полученото число се дели на 2. Резултатът е по-скоро ориентировъчен, защото е твърде неточен. Причината е, че върху височината влияят и много други фактори – начин на хранене, раса, спорт, заболявания.

Ако детето иска да порасне с още няколко сантиметра, трябва да се придържа към следните правила:

Спи, за да пораснеш – тази стара заръка има научно потвърждение. Човешкият хормон на растежа се произвежда в тялото най-вече по време на сън. За да достигнат максималния си ръст, децата и тийнейджърите трябва да спят поне по 8-11 часа на денонощие.

Спорт. Добрата физическа форма, поддържана чрез редовни упражнения, ускорява растежа. При системни занимания организмът изисква повече хранителни вещества, вследствие на което ръстът се увеличава. Плуването, аеробиката, тенисът, баскетболът, футболът стимулират растежа. Плуването в стил бруст се препоръчва най-вече на онези, които искат да добавят към височината си някой сантиметър повече. Подобен ефект имат редовните упражнения с изпъване и разтягане, набирането по лост и увисването на ръце за няколко секунди. За да има ефект, трябва да ги изпълнявате по няколко пъти на ден. Системата йога е приятен начин за увеличаване на ръста. Някои пози улесняват освобождаването на хормоните, които въздействат върху растежа. Разтягането на тялото и балансиращите упражнения укрепват мускулите и подобряват стойката на тялото. Включете позите триъгълник, кобра, планина, дърво.

Правилна стойка. Не отпускайте раменете и не се прегърбвайте. Стойте изправени, с вдигната глава и леко издадена напред брадичка. Изпънатият гръбначен стълб е важен фактор за увеличаването на ръста. А и когато човек има добра стойка, изглежда по-строен.

Балансиран режим на хранене. Избягвайте наситените мазнини, газираните напитки и прекалено сладките храни. Осигурете си достатъчно количество витамини и минерали, които имат отношение към ръста. Витамин D и протеините са пряко свързани с хормоните на растежа. Те са нужни за правилното развитие на зъбите и костите. Съдържат се в сиренето, яйцата, бобовите растения, нетлъстото месо. Хранителният план трябва да включва и морски продукти, шоколад, фъстъци. Те са отлични източници на цинк, който е много важен за растежа. За поддържане на добър метаболизъм помага балансираното хранене, пет пъти на ден. Полезно е да се ядат по-малки, но разпределени във времето порции. По този начин се складират по-малко мазнини в тялото, което му позволява да расте на височина.

Силен имунитет. Някои заболявания в детска възраст могат да забавят растежа. За да се избегнат, е необходимо защитните сили на организма да са в отлично състояние. Менюто трябва да включва пресни храни, а полуфабрикатите и хидрогенираните мазнини, какъвто е маргаринът, трябва да се избягват . От полза е включването на много зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести продукти и храни, богати на антиоксиданти и на омега-3 мастни киселини.

Не на алкохола и наркотиците. Известни са здравословните вреди, които нанася употребата им. В ранна възраст алкохолът и дрогата пречат на развитието на организма и забавят растежа, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *