ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Селфитата увреждат психиката на тийнейджъра

Най-новият хит сред тийнейджърите са джиесемите с предна камера, защото с тях по-лесно се правят селфита

селфи

Психолозите обаче смятат, че автопортретите, които наводняват социалните мрежи, могат да бъдат опасни за психическото здраве.

Когато постне поредното си селфи, пуберът започва час по час да проверява фейсбук и инстаграм профила си, за да види каква реакция предизвиква. Случи ли се да няма достатъчно харесвания или коментари, може да изпадне в депресия. Причината е, че самочувствието на 13-19-годишните до голяма степен зависи от популярността им в социалните мрежи.

Според психолозите съществува опасност пуберите с лабилна психика буквално да бъдат обсебени от селфитата. В началото на 2014 г. във Великобритания за първи път бе диагностицирано ново заболяване – т.нар. селфи зависимост. 19-годишният пациент споделил с лекуващия го психиатър, че прекарвал толкова време в опити да сътвори съвършен автопортрет, че се наложило да напусне училище. И тъй като въпреки усилията си не получавал достатъчно лайкове, направил почти успешен опит за самоубийство.

Ако забележите, че и вашето дете прекарва часове, вперено в огледалото и с телефон в ръка, не подценявайте състоянието му. Възможно е обсесивното
правене на селфита да съсипе социалния му живот и да порази психиката му.

Дори да не е така, все пак хвърляйте по едно око на селфитата, които пуска в социалните мрежи. Обяснете му, че няма защо да прекрачва границите на благоприличието, за да привлича нечие внимание. Още повече че голяма част от тийнейджърските фейсбуци са публични и всеки, който желае, може да разгледа разголените снимки.

Някои пубери се правят на интересни, като пускат селфита, които приличат на сцени от екшъни. Позират пред рушащи се или горящи сгради, под водопади, правят каскади. Най-потресаващ е един действителен случай от това лято. Млада жена хвърлила от балкона бебето си, снимала го с телефона си, след това си направила селфи, докато самата тя летяла към гибелта си…

Обяснете на по-големите тийнейджъри, които си търсят временна работа, че този тип снимки могат да им изиграят лоша шега. Доста работодатели се изкушават да надникват в социалните профили на потенциалните си подчинени, а ако видят там пушещ, пиещ или разголен младеж, едва ли ще си направят добри изводи за него.

Може да сте спокойни, че пуберът не злоупотребява със селфитата, ако не посвещава цялото си време на снимане, излиза с приятели, има хобита, чете книги, гледа филми, разговаря с вас, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *