ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Наполеон е издъхнал от рак на стомаха?

„Умирам преждевременно, убит от английската олигархия и нейния наемник“, пише в завещанието си детронираният френски император и велик пълководец Наполеон Бонапарт

наполеон

Той умира на 5 май 1821 г., събота, в 17 часа и 49 минути и е погребан в Долината на върбите на о. Света Елена.

Въпреки хипотезите, че Бонапарт, наричан като момче Рабулионе (разрушител“), е бил отровен, историците се придържат към версия, че той издъхва на 52 години от рак на стомаха.

Без да опровергават тази версия, патоанатоми от Центъра по съдебна медицина в Сан Франциско стигат до заключението, че Наполеон е боледувал дълго и е умрял от бавно и мъчително отравяне на организма поради неправилно лечение. Установено е, че докторите са му предписвали силно действащи успокоителни, който са били изключително вредни за стомаха му. Но Наполеон вярвал, че именно тези лекове облекчават болките и ги е приемал до деня на своята смърт.

Поради тази терапия организмът му е из губил голямо количество калий и това нарушило водно-солевия му баланс и влошило работата на сърцето.

През 2001 г. експерти от Страсбург извършват спектрален анализ на кичур от косата на Наполеон, отрязан веднага след неговата смърт. Резултатите показват, че той е умрял от бавно и мъчително отравяне на организма.

Но дали отравянето е плод на лекарски грешки? Дали самото лечение е целяло отравяне, или пък причиняването на смърт е дошло от трета страна, остава повод за спорове, сигурно е обаче, че Наполеон е развил рак на стомаха и тази диагноза не се поставя под съмнение.

Самият Бонапарт усеща, че гасне от същата болест, която убива неговия баща – рак, макар лекуващият лекар да му поставя диагноза хепатит. От 1819 г. състоянието на Наполеон все повече се влошава, той често се оплаква от болки вдясно, краката му подпухват. През март 1821 г. състоянието му толкова се влошава, че той вече усеща близката смърт.

Последната му воля е да бъде погребан във Франция и днес тленните останки на Наполеон се намират в Дома на инвалидите в центъра на Париж.

Положени са в монументален саркофаг в средата на широка кръгла ниша, но издигнат високо над пода й на постамент. Мястото е с открит достъп и постоянно е обградено от тълпи туристи и поклонници.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *