ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кога рибата е най-полезна за мозъка

Печената или варена риба действа позитивно върху здравето на мозъка. До този извод достигнаха учени от университета в Питсбърг. Оказва се, че за траен полезен ефект е достатъчно да се яде риба веднъж в седмицата.

ribaОсвен полезните ефекти на съдържащите се в рибата мастни киселини Омега-3, тази храна по принцип е полезна, дори необходима за здравето на мозъка. Печена или варена, при редовна консумация тя стимулира онези мозъчни зони, които са отговорни за паметта и когнитивните функции. Пържената риба обаче няма подобен ефект!

Нарастването и съхраняването на сивото вещество в мозъка е гарантирано, ако веднъж седмично се консумира варена или печена риба, обобщават от medikforum.ru. Оказало се дори, че любителите на варена или печена риба, които редовно похапвали такава храна, по-често от средностатистическите данни били хора с университетско образование. Със сигурност хората с такава характеристика били повече сред връстниците си от онези, които или изобщо не вкусвали риба, или я предпочитали пържена.

Науката е категорична, че най-полезни за здравето на мозъка ни компоненти в рибата са мастните киселини Омега-3. Цитираното изследване обаче уверява, че по-важен от тях е начинът, по който рибата се приготвя за консумация. Наистина не можем да променим процента на Омега-3 в тази или онази риба – но максималното усвояване на здравословния компонент е въпрос на приготвяне, т.е. на човешка намеса.

Тези факти са особено важни: счита се, че към 2040 година в света ще има над 80 милиона души с деменция. Науката не спира да търси средства, които да предотвратяват развитието на това страшно заболяване. Засега лечение за него няма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *