Подобрете стойката си в 4 стъпки

И така, какво можете да направите, за да подобрите стойката си?

Вашият личен треньор може да ви препоръча конкретни упражнения за вас, въз основа на констатациите от ортостатичната ви оценка. Но дори и без помощта на треньор, можете да работите за подобряване на стойката си чрез добавяне на коригиращи и стречинг упражнения във вашата фитнес програма. Ние ви предлагаме да правите няколкото упражнения, изброени по-долу 2-3 пъти седмично в продължение на 15-20 минути на сесия. Не забравяйте да дишате равномерно и дълбоко.

Стъпка 1: Укрепване на основната стойка
Добрата стойка започва със силна сърцевина, която включва коремните мускули, долната част на гърба, косите коремни мускули и бедрата. Силните основни мускули не само пазят гърба ви здрав и устойчив на болка и нараняване, а също държат тялото ви в изправено положение, подобряват баланса и ви позволяват да се движите с по-голям контрол и ефективност. Ако някоя (или всички) от вашите основни мускули са слаби, другите мускули трябва да компенсират това, което води до затруднено движение, слабост и болки.

Стъпка 2: Мускулите в горната част на гърба
Заоблените раменете или прегърбената стойка обекновено се дължат на много часове седене зад бюро и пред компютър, шофиране на кола или гледане на телевизия. При тези седнали пози вашите гърди, рамене и бедрени мускули стават стегнати и здрави, но мускулите на горната и средната част на тялото отслабват. Можете да подобрите стойката си чрез укрепване на тези мускули като правите упражнения за разтягане – стречинг упражнения за тях. Когато горната част на гърба става по-силна и гърдите стават по-гъвкави, тогава раменете естествено се дърпат назад – знак за подобрена стойка.

Стъпка 3: Неутрализиране на наклонени бедра
Когато се гледа отстрани, бедрата трябва да са на изправени на едно ниво. При някои хора се получава наклон напред – ортостатична аномалия, известна като преден наклон в таза. Причинява се от слабост в прасците (задната част на бедрата), задника и корема и стягане в хип флексорите и бедрата. Често е срещано при хора, които седят през по-голямата част от деня и прекарват часове със свити крака. При тази ситуация трябва да се засилят слабите мускули в прасците, таза и корема, като същевременно се повишава гъвкавостта на вашите бедра и тазобедрените флексори.

Стъпка 4: Изправяне на главата
Когато шофирате колата си, колко често главата ви докосва облегалката зад вас? По-често главата ви е напред, дори не докосва облегалката за глава. Часове, дни и години на шофиране, гледане на телевизия или работа пред компютър отслабват дълбоките и задните мускули на шията. Позицията на главата и шията ви е много важна. Мускулите в предната част на шията трябва да са достатъчно силни, за да държат главата точно над раменете (вместо напред). Чрез правене на съответните упражнения тази аномалия се отстранява.

 

 

Раздвижете се, докато работите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *