Можем ли да заменим хранителните добавки с естествени източници на витамини и минерали?

Има начин да помогнем на организма да набави необходимите витамини и минерали

добавка

Здравословното хранене е само един тях, но ако не се спазва дословно, тялото ни има нужда от разумно подбрани хранителни добавки

Опитвате се да отслабнете: Имате нужда от калций.

Отказали сте се от десертите и прилежно се трудите във фитнеса, но така и не можете да свалите последните 3 излишни килограма. Възможно е да сте сред онези 75% от хората, които не получават дневната препоръчителна норма. Изследване, публикувано в British Journal of Nutrition, доказва, че недостигът на този минерал пречи на отслабването.

Дневна норма: Минимум 1 200 мг на ден, разделени на три порции. Не приемайте препарата с кофеин и пшенични трици, те блокират усвояването му.

ИЗТОЧНИЦИ: 1 чаша обогатен с калций портокалов сок, 90 г сардини, 1 чаша варена соя, 1 чаша извара.

Вегетарианци сте: Имате нужда от вит. В12 и желязо Според изследване на немската Saarland University Hospital 26% от вегетарианците и 52% от веганите имат недостиг на вит. В12. Обяснимо е, съдържа се само в животинската храна, а той поддържа здравето на нервната система и на еритроцитите. Желязото пък се усвоява по-добре от месни продукти, отколкото от растителни. Но не вземайте добавки без предварително изследване. Предозирането също е опасно.

Дневна норма: 2,4 мкг вит. В12 и 33 мг желязо (на месоядните 18 мг са им достатъчни). Избягвайте приема с кафе или чай, те блокират усвояването им. Източници: 1 чаша царевица, 1 чаша овесена каша, 1 вегетариански котлет.

Използвате слънцезащитна козметика с висок фактор: Имате нужда от вит. D

Това, че използвате целогодишно слънцезащитни средства, е чудесно за кожата ви. Но така не може да получите необходимата порция вит. D. Тези препарати блокират до 99% производството му, при положение че 75% от хората по принцип изпитват недостиг А той защитава организма от болести като рак на гърдата, високо кръвно и диабет.

Дневна норма: 1000 единици. Повечето витаминни комплекси осигуряват 400.

ИЗТОЧНИЦИ: 100 г филе от сьомга, 1 чаша нискомаслено обогатено мляко, 1 яйце.

Вземате контрацептиви: Имате нужда от вит. В6.

Ако често чувствате умора, вината може да е в таблетките ви. Изследване на Tufts University доказва, че 65% от жените, които използват противозачатъчни, имат дефицит на вит. В6, защото той се задейства при преобразуването на естрогена, основната съставка на тези хапчета. А витаминът помага при превръщането на храната в енергия и поддържа нервната система. Дневна норма: 2 мг, които се съдържат в повечето мултиви-тамини.
ИЗТОЧНИЦИ: 1 печен картоф, 1 банан, 1 чаша червени чушки, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *