Лекарят отговаря: 2 важни въпроса за менопаузата

Менопаузата при българките обикновено настъпва около 50 години

менопауза Тогава менструацията постепенно се разрежда и спира. Това не е нещо изненадващо, но изненадата може да се крие в намаляване на костната плътност. Възможно е и менопаузата да дойде много по-рано. Какво се прави в тези случаи и необходимо ли е да се назначат хормонални изследвания, обяснява пред списание „За жената“ проф. д-р Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология, УМБАЛ „Александровска“.

Когато менопаузата дойде по-рано

„Важно е да направим изследване на костната плътност на жената с остеометър, за да видим дали има риск от развитие на остеопороза. Ако костната плътност е намалена, първо трябва да изключим възможността друго заболяване да е довело до това състояние чрез изследване на биохимични костни маркери“, обяснява проф. д-р Каменов. Причината за остеопорозата и ранната й фаза остеопенията може да е ревматологично заболяване, заболяване на стомашно-чревния тракт, на белия дроб, на бъбреците. Ако се направи ново изследване след 2 г. и се види, че жената губи много костна маса – повече от 3% на година, трябва отново да се вземат биохимични костни маркери. След това се назначава лечение или профилактика на остеопороза. Важно е да се уточни дали има дефицит на витамин Д, което се среща често при българите, и да се приема допълнително. Същото се отнася и за калция. Храненето трябва да е пълноценно с достатъчно мляко, млечни продукти и риба. Но тук говорим за по-леките случаи. При някои жени обаче настъпва ранна менопауза преди 45 г., дори преди 40 години.

Защо спира цикълът преди 40 години?

Причината за спиране на цикъла може да е друг хормонален проблем, сериозен стрес, повишени нива на пролактина при тумор на хипофизата например. Хубаво е, че младите жени искат да изглеждат във форма, но при рязко отслабване или качване на килограми с повече от 15% цикълът може да се стопира. Ако менструацията спре преди 35 г., задължително трябва да се отиде на преглед при ендокринолог или гинеколог и да се установи причината. Затова при ранна менопауза се изследват фоликулостимулиращият хормон, лутеинизиращият хормон, естрадиолът, пролактинът. Проблемът може да се крие в структури в мозъка, които управляват менструалния цикъл. Говорим за хипоталамуса, който управлява хипофизата. Тя пък управлява яйчниците. Проблемът може да е в самите яйчници при преждевременна овариална недостатъчност, да е автоимунен или да се е появил след операция и премахване на яйчниците. Ранната менопауза най-често идва заради злокачествени процеси. Ако се установи, че не става въпрос за нещо такова, може да се започне хормонално заместително лечение, пише списание „За жената“.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.