Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Няма възраст, в която да спрем със секса

Според учените редовният полов живот на старини не е феномен, нито е изключение

възраст Но български сексолози отбелязват, че при много от възрастните хора сексът просто спира най-често заради загуба на партньора.

На Запад и в Латинска Америка сексът в третата възраст не е табу – нито като тема, нито като практика. В България обаче чувството за свян е по-различно поради културни, социални и други причини. Затова у нас от това най-голямо, при това безплатно удоволствие се лишават хора, които не страдат от импотентност или еректилна дисфункция.

Вярно, остаряването забавя функциите на организма и спадат нивата на женския полов хормон естроген и на мъжкия тестостерон, а от тя зависи либидото. Въпреки това организмът остава напълно годен за нормален полов живот. Няма причини той да бъде ограничаван, камо ли прекратяван.

Менопаузата е тежък период за жените. Рязко спада нивото на естрогена и това може да доведе до липса на сексуално желание, главоболие, отпадналост, топли вълни. Хормонът не достига за нужното влагалищно овлажняване и при секс се изпитват дискомфорт и болка. За този проблем обаче има лесни решения. Освен лубриканти на силиконова или водна основа има и вагинални пръстени. Те съдържат естроген и се сменят на 2-3 месеца.

И при мъжа има подобен период. На медицински език това е „свързан с възрастта хипогонанизъм“. Спадат нивата на андрогените (мъжките хормони) и желанието отслабва, влошава се ерекцията, губи се мускулна маса, както и самочувствие. Сексуалната функция отслабва, но не стихва. Въпреки спада нивото на тестостерона у стареещия мъж е като на много от младите.

Концентрацията на тестостерон е стабилна до 55-годишна възраст. При 75-годишен мъж нивото е 60% от тестостерона на 30-годишния. То е предостатъчно за полов акт при здрава съдова система. Фертилният капацитет у мъжа също намалява с годините, но запасите на сперматогенезата са толкова големи, че оплодителната способност се запазва до най-дълбоки старини.

Пред редовния полов живот на 70,80 или 90 години няма обективни пречки. Практикуването му е важно за здравето и настроението, както е и при младите хора. Не самото остаряване, а болестите, които се появяват, могат да затруднят сношението. Остаряването само отслабва сексуалната мощ, но не налага прекратяване на сексуалния живот.

Нещо повече, много жени споделят, че с възрастта сексът им носи по-голямо удоволствие. Защо е така? От една страна, отпада притеснението за бременност. Спадат естрогенът и прогестеронът (поради спряната яйчникова функция), но често се запазват андрогените, които стимулират либидото. В резултат на това много жени стават по-активни, отколкото са били на младини.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *