БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Всъщност полезни ли са биохраните?

Биохраните имат убедителни предимства пред произведените чрез методите на интензивното съвременно земеделие, твърдят британски учени, обобщавайки резултатите от своите изследвания

Органичните продукти или биохраните, както ги наричаме, съдържат от 19 до 69% повече антиоксиданти, микроелементи и други полезни съединения от продукцията, произведена по конвенционален начин, доказаха отново британски учени. Освен това, в биопродуктите липсват токсични метали и пестициди, а измерените нива на концентрация са четири и повече пъти по-малки, в сравнение с обикновените от същите географски региони.

Доколко са полезни биохраните?
Доколко са полезни биохраните?

Учени от Университета на Нюкасъл смятат, че с мащабното си изследване са поставили точка на продължаващия спор, доколко са полезни биохраните и оправдано ли е да се поставя акцентът върху тях.

Опонентите на тезата за природосъобразното „органично“ производство на храни твърдят, че на практика няма разлика в качествата и затова е неоправдано да се „връщаме към корените“, а традиционните и особено ГМО-продуктите са по-хранителни и евтини. В споровете се намеси и Университета в Станфорд в чиито резултати предимствата на биохраните не са особено съществени. Все пак и тези изследователи констатират намаляване съдържанието на канцерогенните тежки метали, химикали и пестициди.

Освен хранителната стойност, учените се интересуват и от наличието на бактерии и гъбички в плодовете и зеленчуците, в зърнените храни, болест и зарази в месото, млякото и яйцата. Например, в органичното и традиционното мляко се съдържат същото количество мазнини, но защитниците на биохраните откриват, че в тях има повече от полезните омега-3. Резултатите са публикувани в British Journal of Nutrition.

За нас е важно, че наред с другите плюсове вкусът на биохраните е неизмеримо по-истински и с производството им се щади природата, която трябва да остане и за поколенията.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *