Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е истината за храните със зелени етикети?

Био, органик, еко, здравословно, местно, традиционно, устойчиво са все термини, които бързо навлизат в делника

биохрани

Те ни подканят да се замислим откъде идва храната ни, доколко е природна и полезна за здравето. Понятията обаче често се бъркат – дали от незнание, или умишлено, но самите производители подвеждат с етикетите потребителите. Българите не сме добре запознати с биопродуктите и често ни е трудно да различим истинския от ментетата. За да направим добър избор, освен коректно поднесена информация от производителя, са ни нужни познания как да я дешифрираме и правилно да четем „зелените“ етикети.

Кое е био?

Биологичното земеделие осигурява прясна, вкусна и естествена храна, добита с минимално човешко въздействие върху околната среда. При производството й се ограничава използването на пестициди и изкуствени торове, антибиотици, хранителни добавки, спомагателни вещества. Абсолютно забранени са ГМО. Растенията се подхранват с животински тор, а сортовете и породите са местни, пише вестник „Всичко за семейството“.

Добивите от биологичното земеделие са по-ниски, което оскъпява продукцията. Биопроизводителите се сертифицират от държавни органи и независими институции. Сертификатът гарантира на потребителя, че наистина консумира биологични храни, чийто произход може да бъде проследен.

Синонимът „органик“

Органик и органично у нас се използват като синоними на био-, биологично. Някои от етикетите и сертификатите носят в наименованието си „organic“ поради използването на различна терминология в отделните държави и региони. Ако продуктът обаче няма биосертификат, той е менте. Понятието „органик“ би следвало да се използва само за биосертифицирани продукти, но много производители спекулират безнаказано с тази дума, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *