Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Безвредно или опасно е да заменим захарта със стевия?

Не са открити нежелани странични ефекти от яденето на стевия

стевияПродължителната й употреба се смята за безопасна. Но хората, които страдат от диабет, хипергликемия или затлъстяване, трябва да се консултират с лекар, преди да посегнат към нея.

Препоръчителната доза от медената билка е 5-7,9 милиграма на килограм телесно тегло. Годишно в България се добиват стотина килограма листна маса, а цената й на пазара е 10 лв. за 100 г.

Много държави първоначално забраняват стевията, макар да няма реални доказателства за странични ефекти от употребата й. Единственото опасение е, че при по-високи дози стевията може да понижи кръвната захар и кръвното налягане. Световната здравна организация обаче определя меденото растение като напълно безвредно.

САЩ най-трудно приемат билката, тъй като тя удря по джоба производителите на захарни изделия и на изкуствени подсладители. След продължителни научни спорове медената билка е одобрена в Америка като хранителна добавка. Около година стевията бе забранена и в България. Но след като една от предлагащите растението фирми спечели съдебно дело, тя се предлага свободно на българския пазар.

Въпрос на време е да бъде разрешена във всички страни по света и да изтика захарта от ежедневното меню на хората.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *