Ето защо модерният рок не се препоръчва за хора над 50-те

Медиците обвиняват рока за нанасяне на непоправими вреди върху слуха, но за хора над 50-те концертите на живо може да бъдат много по-опасни

Рок-концертите и особено модерният хевиметъл, облъчват феновете с много повече от 120 децибела, колкото е звукът на излитащ реактивен самолет. Медиците отдавна предупреждават за непоправимите увреждания на слуха от силната музика, но вероятно ще трябва да допълнят и разширят препоръките си, особено към хората над 50-те, при които е възможно да се получат и мозъчни травми.

Ето защо хевиметълът е опасен за хора над 50-те
Хевиметълът е опасен за хора над 50-те

Повод за това е последният случай, описан в солидното британско медицинско издание The Lancet. След последния концерт на легендарната хевиметъл банда Motörhead 50-годишен германски фен е получил необяснимо главоболие. Няколко дни по-късно томографията открива огромен мозъчен кръвоизлив и мъжът с диагноза субдурален хематом ляга под скалпела. Според хирурзите в Хановер подобни травми са възможни единствено при удар по черепа, но истината се оказва по-различна.

Характерното енергично тръскане на главата в такт с музиката известно като хедбенг или куфеене, е причина за скъсване на кръвоносните съдове. В медицинската статистика има описани немалко случаи и дори фатален край на фен от прекаленото вживяване в лудото темпо на модерния рок. Музикантите, които не са в първа младост, също са застрашени от заболявания и травми, дължащи се на професионалните занимания с рок. Например вокалистът на бандата MEGADETH – Дейв, бе опериран от стеснение на гръбначния стълб преди навършване на 50-те. Малко по-възрастният басист Том Арая от SLYER също е претърпял хирургична интервенция и всичко е заради хедбенга или куфеенето. И ако за младите енергичните движения са полезни, на възрастните рокаджии се препоръчва да внимават с увлечението – хевиметълът може да бъде опасен за здравето над 50-те.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *