ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ново 20: досегашните стратегии против стрес са грешни и не работят!

Онова, което си мислите, че ви помага да се пре­борите с всеки­дневното напре­жение, се оказва погрешно. Помис­лете да проме­ните антистрес поведението си. стрес, напрежение, овладяване на стреса, стратегии против срес

Ако дълбокото дишане, практикуването на йога, споделянето на проблемите и забавленията с приятели не ви помагат да изпуснете малко „пара“, значи прилагате твърде голямо количество от „сигурни“ средства. Вината за безрезултатните усилия не е ваша, така са ви учили. Нови проучвания показват, че тези считани за проверени и доказани антистрес оръжия често се оказват абсолютно безсилни. Ето изненадващи­те открития какво всъщност е полезно и какво не върши работа, когато се налага да от­пуснем опънатите си нерви, за да не се „скъсат“.

Миналото схващане – Никога не си лягайте ядосани

Днешният подход – Просто си легнете и поспете най-сетне!

Последното нещо, което ви се иска да направите, когато сте в разгара на някаква кавга с половинката си, е да си лег­нете до нея – по-скоро бихте извили врата на опонента си. Освен това знаете много до­бре, че не бива да заспивате гневни, защото няма да си по­чинете пълноценно. Затова продължавате да спорите и да се разправяте, убедени, че трябва да стигнете до някак­во разрешение на проблема още тази вечер, за да може да посрещнете утрото на чисто и всичко да е наред. Истината обаче е, че нас­тояването да си изясни­те отношенията преди лягане често влошава ситуацията, вместо да доведе до помирение, твърди Андреа Уитънборн, доктор по психология, която работи по програмата за брачна и семейна терапия в университета в САЩ когато сте разстроени, част от мозъка, наречена амигдала ви насърчава да нападате или се отбранявате, като не ви позволява да мислите трезво и вземете рационално решение. Това ограничава шанса за разумен изход от спора и за­това е по-добре да се откажете от по-нататъшните доводи кой крив кой прав, докато се успокоите.

„Трудно се постига охлаж­дането на страстите, когато веднъж сте задействали сис­темата“ в атака, казва психо­логът Роналд Потър-Ефрън, автор на наръчник за справя­не стъпка по стъпка с експло­зивния гняв. Ако сте ядосани или разстроени, значи вече сте залети от емоции и съот­ветно не можете да мислите трезво. Най-добре предложе­те временно прекратяване на „огъня“ и си легнете да спите“, пояснява специалистът. Сънят е мощен антистрес, от който можете да се възполз­вате в критичен момент, но на сутринта не се правете, че нищо не се е случило. Ако просто оставите нещата да се трупат неразрешени, стресът също се натрупва и връзката ви е сериозно застрашена от провал. Задължително раз­говаряйте по възникналия проблем още на следващия ден, но вече спокойно и без злостни нападки.

Миналото схващане – Контролирайте гнева си

Днешният подход – Избухвайтe oт време на време!

От деца сме възпитавани да сдържаме емоциите си и като възрастни знаем добре, че не бива да показваме раздразни­телността си, че трябва да се контролираме. Това важи осо­бено за жените – не им под­хождало да изпускат парата с гневни изблици… Оказва се обаче, че истината е точно противоположна. Според ново проучване, ко­гато показваме чувствата си, мозъкът ни отделя по-малко кортизол – хормона на стреса, свързван с проблеми като над­нормено тегло, загуба на кост­но вещество и сърдечносъдови заболявания. Специалистите знаят, че постоянното състо­яние на раздразнителност и гняв допринасят за повиша­ване на кръвното налягане и развитие на коронарна болест, но наред с това откриха, че из­разяването на възмущението при краткотрайни сблъсъци с несправедливости като пре­реждане на опашката в мага­зина или неправилното заси­чане при шофиране например всъщност ни предпазват от натрупването на стреса. „По-добре избухнете, вместо да преглътнете обидата или да се чувст­вате безсилни пред на­халството, това е здра­вословното поведение“, казва ръководителят на из­следването Дженифър Лърнър, доктор по психология.

Миналото схващане – Обръщайте се към семейството и приятелите си за подкрепа.

Днешният подход – Гушнете домашния си любимец, за да ви отнеме напрежението!

Помощта на близките ни е от голямо значение в труден момент, но когато става дума за сваляне на напрежението, най-добрият антистрес ме­тод е да прегърнете четири­ног приятел, открива ново изследване. Успокояващият ефект на контакта с любимото куче или котка е по-бърз и успешен, отколкото споделя­нето с приятел или партньор според заключението на проф. Джеймс Бласкович от Кали­форнийския университет. Екипът му провел тест с до­броволци, които трябвало да решават трудни математиче­ски задачи в присъствието на съпруг/съпруга, приятел или домашен любимец. Отчитали стреса, който изпитвал всеки от участниците, според често­тата на пулса и кръвното му налягане. Резултатите пока­зали, че най-спокойни били и най-добре се представили хората, които се „потили“ над задачите в компанията на домашните си любимци. Семейната и приятел­ската среда са чудесни за релакс, но когато трябва да се справите с напре­жението, разчитайте на четириногия любимец да ви го отнеме.

Миналото схващане – Изразявайте чувствата си!

Днешният подход – Пазете ги за себе си!

Отдавна ни учат, че трябва да споделяме, да показваме отношението си, да си казваме проблемите, за да можем да се справим с трудностите в живота. Това обаче не се от­нася за всички хора, защото не всеки реагира еднакво в критичен момент. Екип от клинични психолози в САЩ провел наблюдение върху доброволци, които са загубили брачен партньор или дете. Целта била да про­верят как хората се справят със скръбта си. Оказало се, че тези, които отбягвали да говорят за тежката загуба -поведение, което психолозите наричат репресивно, имали по-малко бързопротичащи здравословни проблеми, както и по-малко случаи на дългосрочни психични раз­стройства. Те успели по-бързо да се върнат към предишния си начин на живот от онези, които постоянно мислели и говорели за непоправимата загуба и потъвали все по-дъл­боко в траура си. „Хората, които все повтарят (на глас и на ум) какви про­блеми имат, са най-застраше­ните от изпадане в депресия – казва американският проф. Койфман. – Това не означа­ва, че трябва да преглъщате безмълвно и сами трудните моменти, които сполетяват всеки в живота му. Просто е необходимо да се научите да поглеждате и отвъд тях, да не се потапяте в сълзите си и да не можете да си поемете дъх.“

Нормално е в началото да из­живеете скръбта си с всички естествени прояви, но за да оцелеете, трябва постепенно да пренасочите вниманието си от причината за стреса към нещо положително, което да ви подейства като антистрес. Може да започнете с пренареждане на мебелите вкъщи или срещи с приятели навън, просто потърсете нов поглед, фокусирането върху проблема и постоянно­то му повтаряне няма да помогне. Усилието да го оставите в миналото и да продължите напред е начинът да се справите.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *