Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво да махнем от менюто на хиперактивното дете

Днес учените много спорят за хиперак­тивните деца – дали трябва да се лекуват, или да се превъзпи­тават. Най-новата версия е, че трябва да се хранят правилно!

 хиперактивно дете, хранене, здравословно хранене, възпитание, хранене на детето

Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ) е чест пове­денчески проблем при децата. Хиперактивните са импулсивни, разсеяни, неспокойни, трудно им е да концентрират вниманието си, имат пробле­ми в училище. Специалистите спорят за причините на този синдром, но са единодушни, че е свързан с биохимичния дисбаланс в централната нерв­на система. Продуктите, които консумира детето, могат да усилят или да тушират този дисбаланс.

 

Сбогом, оцветители!

Преди три години екип учени от университета в Саутхемптън (Великобритания) доказа, че голяма част от хранителни­те добавки усилват проявите на хиперактивност. В продъл­жение на 6 седмици изследотелите давали на 300 деца от 3 до 8 години напитки с оцветители. Резултатът – при децата се появили признаци на хиперактивност и намален период на концентрация. Невъзможно е да се каже ед­нозначно кои добавки са вред­ни, кои са подозрителни и кои са безвредни. Не са правени индивидуални изследвания и дългосрочните последствия все още не са известни. За­това лекарите препоръчват просто да се ограничи за детето количеството изкуствени оцветители, ароматизатори, вкусови подобрители и консер­ванти. В повечето случаи хиперактивните деца са и много склонни към алергии, а повечето добавки са силни алергени.

 

Разбира се, учените не твърдят, че оцветите­лите са единствените причинители на хиперактивност – има и други фактори. Но съветът им е този тип хранителни добавки да се изключат от храната на хиперактивното дете. Това е необходимо, но за съжаление – недостатъчно условие.

 

Какво да махнете от менюто?

Още един важен съвет: огра­ничете количеството захар. Американски учени изслед­вали много деца със СДВХ и открили.че при 74 % от тях е нарушен метаболизмът на глюкоза в кръвта, поджлъчната жлеза изхвърля в кръв­та инсулин, а надбъбречната жлеза отделя хормони на стреса. Детето се превъзбужда, а след това изведнъж рязко губи настроение. Всъщност механизмът е еднакъв и при децата, и при възрастните. Но хиперактивното дете е особено чувствително към повишените нива на глюкозата, а и на него принципно му е по-трудно да контролира емоциите си.

Не става дума за пълна забра­на на сладкото:захарите са необходима храна за мозъка на подрастващите. Важно е това да не са „бързи“ захари (газирани напитки, бонбо­ни), а сложни въглехидрати

–         нишесте, гликоген, пектин и целулоза. Те се усвояват по-бавно и не предизвикват скокове в настроението.

Не всички знаят, че към „бър­зите“ въглехидрати се отнасят и плодовите сокове. Да предложите на детето да започне деня с чаша фреш е на пръв поглед здравослов­на идея. Но не и в случая със синдрома нахиперактивност

–         там това е неудачно. По-до­бре им давайте цели плодове

–         в тях има много целулоза.

 

 

Дали детето е хиперактивно или непослушно?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *