ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Дали детето е хиперактивно или непослушно?

Някои деца винаги са извън контрол. 

Понякога са си по-палави, понякога това е резултат от лошо възпитание, но понякога такова поведение е предизвикано от умствено разстройство, известно като хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, ХРНВ (на английски: Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, съкратено ADHD).

Диагнозата

Не всеки, който проявява хиперактивност, импулсивност или невнимание има ADHD – така че трябва да се направи диагностика. Важно е детето да получи задълбочен преглед и диагноза от квалифициран специалист. Тъй като ADHD има силна генетична връзка и може да се наследява, лекарят ще трябва да снеме пълна анамнеза на детето.

За да се изключат и други медицински проблеми, трябва да се прегледа и зрението, тъй като нарушаването му  може да допринесе за подобно поведение.

От характерните поведения на ADHD са следните:

• лошото поведение се демонстрира до степен, която е по-тежка, отколкото при другите деца на същата възраст
• това поведение се появява преди навършване на седем години
• поведението продължава в продължение на най-малко шест месеца
• поведението създава проблеми в най-малко два района на живота: у дома, училище, детска градина, детска площадка.

Дете, което показва някои симптоми, но само на едно от тези места, а иначе нормално се държи и подготвя домашните си няма да бъде диагностицирано с ADHD. От друга страна едно дете, което не е в състояние да се концентрира в училище, но се представя добре в други области на живота си, ще получите диагноза ADHD. Освен това, важно е да се прецени дали симптомите са свързани със стрес. Може да е настъпила промяна, която е засегнала детето – като развод, смърт в семейството или друго. Реагирането на такива събития в живота не се счита за ADHD.

Едно дете с ADHD ще се изправи пред предизвикателства, но с помощта на родители, съветници, както и образователната система, то може да живее живота си пълноценно.

 

Мое си е пък…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *