Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво трябва да знаем за генната терапия и стволовите клетки?

Мозък, сърце, кости, ретина на окото, панкреас, дебело черво – възстановяването на тези човешки органи днес вече не е утопия, а реална надежда. Опитите върху хора дават оптимистични резултати.

Генната терапия служи за поправка на генетичния материал. Нейната технология позволява нормални, здрави гени да бъдат пренесени в клетките на болни човешки тъкани. От 80-те години насам това се прави чрез вируси, които служат като „транспортно средство”. Клиничните опити върху хора вече дават добри резултати за заменяне на сърдечни клетки, неврони или клетки на ретината, пише сп. „Здравен журнал„.

За страдащите от макулна дегенерация на ретината има голяма надежда за край на болестта, която с времето води до слепота. В самото начало генната терапия е насочена към лечение на генетичните болести, но днес вече засяга редица очни, неврологични, сърдечносъдови и онкологични заболявания. Все по-окуражаващи са резултатите от третирането на пациенти, страдащи от болестта на Паркинсон, при които се подобряват stvolovi kletkiдвигателните способности

Във физиологично отношение човек непрестанно се променя, тъй като клетките в организма са в постоянно обновление. Най-бързо се регенерират клетките на червата на всеки три дни. Този „чудотворен” процес става благодарение на стволовите клетки – нашата фабрика за клетки. Клетъчната терапия се състои в отделянето на такива клетки и тяхното култивиране извън организма. Те са два вида – ембрионални и зрели /възрастни/. Първите живеят 5 до 7 дни след оплождането и от тях могат да се породят клетки за всички части на тялото – кости, кожа, нерви, мускули, панкреас, черен дроб, бели дробове… Ембрионалните стволови клетки са универсални и се адаптират към всички органи. С тях могат да се лекуват и болести, смятани доскоро за неизлечими – Алцхаймер, диабет и др.

Клиничните опити с ембрионални стволови клетки са скорошна практика. Тяхното „производство” може да се прави в неограничено количество.

Зрелите стволови клетки могат да възстановяват само органите, от които произхождат и са строго „специализирани”. Отнемат се клетки от заболелия орган, след това в лабораторни условия те се третират с нормален ген и се връщат в организма. С това автоприсаждане се избягва рискът от отхвърляне. Но е възможно също да се вземат клетки от здрав човек и, след като са отгледани в нужното количество, да бъдат имплантирани в пациент, който има съвместимост с донора. Това вече се прилага по отношение на костния мозък. Големи надежди се възлагат на този метод във връзка с лечението на хемофилията и таласемията /тежка наследствена анемия/.

Холандски и японски учени успяха да създадат чревна материя от зрели стволови клетки, произлизащи от дебелото черво. Само една клетка може да даде живот на един милион нови клетки, идентични с „майката”. Здравата чревна тъкан се инжектира в заболялото дебело черво на опитна мишка, което отново става нормално. Предимството на чревните стволови клетки е, че те имат много стабилен геном, което спестява риска от опасни мутации в хода на клетъчното размножаване. Този метод може да се прилага и за други заболявания.

Многобройни форми на рак се дължат на зрели стволови клетки, в които са се натрупали опасни мутации. С отглеждането на терапевтични агенти и внедряването им в организма заболяването се третира в самата му сърцевина, като се унищожават туморните клетки. За разлика от лекарствата, които убиват натрупаните ракови клетки, генната терапия се прицелва в клетките, които са в генезиса на тумора и са резистентни към повечето физически и химически агенти.

Учените могат също да променят спецификата на зрелите стволови клетки и да ги програмират така, че да заменят с тях заболелите клетки на определен орган. Така те им придават качествата на поливалентните ембрионални стволови клетки. Съпътстващото „чудо” е подмладяването на клетките. Кожни клетки на столетници успешно са били трансформирани до ембрионално ниво в лабораториите на японски изследователски център. Френски учени пък постигнаха успех в лечението на смъртоносната болест арденолевкодистрофия чрез отнемане на стволови клетки от костите на три болни деца, които са били тертирани с терапевтичен ген. След това излекуваните клетки са били върнати в костния мозък на децата, откъдето те мигрирали към мозъка. И при трите деца три месеца по-късно болестта е спряна трайно и без странични ефекти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *