Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ода за дъвката – дъвчете, ако искате да сте концентрирани

Дъвката не е това, което беше. Днес тя е обогатена с много лечебно-профилактични функции

дъвка

Една от най-важните е предпазването от кариес. Дъвката отстранява остатъците от храна и предизвиква силно слюнкоотделяне, което действа като естествен душ за зъбите. Ако обаче парченце дъвка залепне и се вклини в цепнатина на зъба, това може да ускори развитието на вече образувания кариес.

По-голямата част от храната, която приемаме, е мека. Сдъвкването й не натоварва особено долната челюст. За да я поддържаме в добър тонус, много стоматолози съветват да дъвчем дъвка след хранене 3-5 минути, като постепенно увеличим до 7 минути.

Отделянето на повече слюнка в съчетание с по-активни дъвкателни движения се отразява благотворно на храносмилателната дейност – приетата храна се преработва по-бързо и лесно. Преди ядене обаче не ползвайте дъвка. Отделянето на стомашни сокове на гладно може да предизвика гастрит и други стомашни проблеми.

По време на Първата световна война американските войници често били снабдявани с дъвки, за да се освободят от стреса и да се концентрират по-лесно. И днес много учени са убедени в тези свойства, но пък други са скептично настроени и дори твърдят, че дъвката разсейва вниманието. Някои дори я смятат за напълно излишна. Според тях добрата орална хигиена и изплакването на устата с вода след хранене, когато нямате четка и паста под ръка, е достатъчно надеждна профилактична мярка против кариес. А за раздвижване на челюстта, за доброто здраве на зъбите и венците може да хапвате моркови и ябълки.

Препоръката на специалистите е да ползвате дъвка без захар и да не прекалявате с дъвченето – не повече от 2-3 пъти дневно след хранене и не по-дълго от 7 минути, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *