Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Люти чушки и диабет: каква е връзката?

Американски специалисти откриха ново полезно качество на лютия пипер. Експеримент с лабораторни мишки доказа, че съдържащи се в него вещества подобряват инсулиновата реакция, предпазват от възпалителни процеси и ускоряват метаболизма.

perecЕкип от университета Бъркли и Института за биологични изследвания Солк в Калифорния установи интересен детайл от живота на опитни гризачи. Мишките, които получавали в менюто си люти чушки чили, живеели с 14% по-дълго от животните в контролна група без тази добавка. Този вид пипер влияе активно върху клетъчния метаболизъм, коментират от medikforum.ru. Благодарение на него се предотвратява затлъстяването, което в днешно време е наистина важно откритие. Най-интересното е, че парещото вещество в пипера – капсаицин, предизвиква повишена инсулинова реакция и блокира рецептора за болка ТPV1. Чувствителността на този рецептор е причина за отделяне в организма на вещества, които забавят освобождаването на инсулин. Недостигът на инсулин пък довежда до повишени стойности на кръвната захар.

Без терапевтичното въздействие на капсаицина вероятността един човек да развие захарен диабет с всички тежки последици за общото здраве – например на сърдечно-съдовата система, тази вероятност нараства няколко пъти.
Изводът: закономерностите, разкрити “на гърба” на лабораторните гризачи, с пълна сила се отнасят и за човека. Ето защо лютият пипер чили непременно трябва да се включи в менюто на застрашените от диабет.

Капсаицинът според китайски учени е много полезен и за сърцето. В него се съдържа компонент, който може да стабилизира кръвното налягане и да намали стойностите на холестерина в кръвта.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *