Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лютото ни дава шанс за дълголетие

Подлютената храна е способна да удължи живота ни, ако я понасяме и приемаме системно. Това твърдят учени от Калифорнийския университет.

luto-chili-2Колкото по-често един човек яде люто, толкова по-висок е неговият праг на болката, коментират от medikforum.ru.Това обстоятелство се отразява директно върху продължителността на живота, отбелязват американските изследователи. До това заключение те достигнали след поредица експерименти с гризачи: системно подхранвани с люто, те не реагирали на болезнени дразнители. Мозъкът им не получавал сигнали за болка, ако преди това били приучени към въпросната “вълшебна” храна.

Обяснението: ако у животното не е изработен протеинът TRPV1, контролиращ усещането за болка, продължителността му на живот може да нарасне средно с 14%. При това подобни екземпляри пребивават почти през целия си живот в добро здраве. Такива гризачи по-рядко боледуват от рак, а качествата на паметта им не се влошават с възрастта. Отсъствието на протеина TRPV1 помага на мишките по-бързо да изгарят калориите от поетата храна без допълнителни физически натоварвания. Метаболизмът и способността им да усвояват захарта си остават такива, каквито са били по време на младостта им. По този начин се дистанцират от опасността да развият диабет.

Блокирането на рецепторите за болка може да бъде много полезно, коментират още учените от САЩ. Според тях ефектът от лютата храна не е важен само за облекчаването на болките, а и за удължаването на живота и преодоляване на опасността от метаболитен синдром. Усещането за болка обикновено нараства с възрастта. Очевидно болката и стареенето са неразривно свързани и овладяването на споменатия праг означава забавяне на стареенето.

Специално се отбелязва, че за целите на експеримента в Калифорнийския университет са били създадени генно модифицирани гризачи, програмирани за отсъствие на протеина TRPV1. Според учените всеки любител на лютото може да постигне аналогичен ефект, приемайки капсаицин. Това е компонентът, който придава на лютите чушки характерния парлив вкус. Капсаицинът именно при редовна употреба е способен да изключи рцепторите за болка или да ги направи по-търпеливи. С по-малко болка старостта се отдалечава!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *