Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Откритие: Лекарството срещу церебрална парализа бебетата носят в кръвта си

Шанс за бебетата с церебрална парализа дават три типа стволови клетки, открити от учените в кръвта от пъпната връв

Изследователи от Мелбърн са изолирали три вида стволови клетки в кръвта на пъпната връв на новородените. Лекарите се надяват с тяхна помощ да получат лекарството, което ще помогне на децата с церебрална парализа да бъдат излекувани от тежкото страдание, съобщава австралийският „The Herald Sun“. Доклиничните изпитания на терапията при опитни животни, провеждани в Център Рич в Мелбърн доказват, че при инжектиране на кръв от пъпната връв на новородени в първите 12 часа след раждането, се предотвратява увреждането на мозъка, причинено от родилната асфикция.

Лекарството срещу церебрална парализа бебетата носят в кръвта си
Лекарството срещу церебрална парализа бебетата носят в кръвта си

Сега учените се опитват да разберат, кои са точно факторите, защитаващи мозъка. Изследователите са изолирали три вида клетки: мезенхимни (възстановяват повредените нервната тъкан в мозъка, T-регулаторни  (имат противовъзпалителен ефект) и ендотелни клетки (увеличаващи притока на кръв към засегнатата област).

Много вероятно е тези стволови клетки, извлечени от кръвта в пъпната връв на бебетата, да възпират възпалителните процеси, причиняващи увреждането. В такъв случай мозъкът на бебето ще бъде в състояние самостоятелно да се възстанови. Тези клетки могат също така да заздравят кръвоносните съдове в мозъчната тъкан, като предпазят бебето от рецидиви. Смята се, че церебралната парализа най-често се предизвиква от липсата на кислород в мозъка, тъй като от нея страдат обикновено недоносените деца.

За ползата от инжектирането на стволови клетки се коментира отдавна. Например в Южна Корея са провеждани клинични изпитвания с хора. На деца инжектират кръв от пъпна връв на донор по време на регенеративна терапия и в резултат деца на възраст от 6 месеца  до 10 години получават подобрение на двигателните умения и когнитивните функции. Има шанс още в първите часове след  раждането бебетата да получат лекарството, което клетките на собствената им кръв притежават срещу церебрална парализа.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *