Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Китайците се лекуват с храната си!

В традиционната китайска медицина (TКM), тайната на доброто здраве се крие в яденето на храна в зависимост от сезона и нуждите на индивида. 

Храните могат да бъдат категоризирани според техните свойства – затопляне (Ян) или охлаждане (Ин).Според източните традиции Ин и Ян са енергитични качества, които оформят всичко във Вселената, включително здравето ни. Китайският символ за Ин е сенчестата страна на хълм, а символът на Ян е най-слънчевата. Съответно Ин свойствата включват прохлада, влага и мрак, в сравнение с Ян – топлина, сухота и светлина. Зимата е Ин, лятото – Ян; нощта е Ин, денят – Ян. Артритът, който се усложнява от студено време, е Ин състояние. Зачервените, възпалени обриви, предизвикани от горещината, са Ян състояние. Червендалестото лице, раздразнителният човек с високо кръвно налягане е относително Ян. Анемичната, меланхолична жена е относително Ин.

Ин храните са с тенденция към охлаждане и овлажняване за тялото. Ян храните са затоплящи и изсушаващи. Това е свързано не толкова с действителната температура и влажност на храната, а по-скоро с „енергетиката“. Свареният спанак, например, охлажда и овлажнява, както и печеното тофу. Охладеното вино е затоплящо, както и печеното говеждо месо. Тостът, докато поизстине за хапване, всъщност овлажнява тялото. Влиянието на тези качества на храната върху здравето са били наблюдавани в продължение на хиляди години.

Храненето според сезоните

През зимата храните трябва да се затоплят; през пролетта те трябва да бъдат свежи; летните храни трябва да са охладени – и напитките, и храните; през есента храните трябва да са лесно смилаеми с много сезонни зеленчуци и плодове.

Затоплящи храни

Затоплящите храни са Ян по своя характер. Това са чесън, джинджифил, лук и зелен лук, а плодовете са череши, кайсии, манго и др.

Охлаждащи храни

Охлаждащите храни са с Ин характер. Това са зеленчуци  – краставици, марули, аспержи и черни китайски гъби; плодове – кокосови орехи, ананаси, диня, круши.

Неутрални храни

Неутралните храни могат да се консумират в комбинация със затоплящи или охлаждащи храни. От зеленчуците това са броколи, тиква, пащърнак, ряпа и сладка царевица; а плодовете са ябълки, сливи, малини и папая.

Много хора избират китайска храна, защото е по-здравословна, отколкото храната в заведенията за бързо хранене. По принцип азиатските култури исторически са известни с някои от най-здравословните храни в света. Ето главните предимства на китайската храна:

Зеленчуци

Положителен аспект на китайските храние, че много от ястията съдържат здравословни зеленчуци като броколи, грах и зеле.

Супи

Положително при китайската храна е, че започва с диетична супа, която съдържа само 73 калории и три грама мазнини.

Нишесте

Говорейки за китайска храна, хранителната информация не би била пълна без да споменем съдържанието на нишесте в пържения ориз и юфката. Почти всяко ястие съдържа едно от двете и имат 300 калории и 11 грама мазнини.

Натрий

Много китайски хранителни заведения се стараят да избягват натрия, но той все още съществува в соевия сос, например. Така че не е здравословно да ядете китайско ястие със соев сос.

 

Куркумата е идеална за използване в домашната козметика!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *