Антистрес храни връщат усмивката и доброто настроение

Можем ли с храна да си спестим усложненията от стреса?

стрес

Не само можем, но с правилно и здравословно хранене ще успеем да подобрим настроението и фигурата си. Какво трябва да включва антистрес диетата?

Витамини от групата В (В1, В6, В12). Това „семейство“ регулира дейността на нервната система. При дефицит на витамините от тази група започваме бързо да се уморяваме, ставаме раздразнителни и сънливи. Когато в организма ни има недостиг на витамин В6, състоянието на кожата ни се влошава, което със сигурност не подобрява настроението ни.

В кои продукти има много от него? На витамин В, са богати пълнозърнестият хляб, овесените ядки, елдата. В6 има в месото, както и в бобовите растения. В12 ще откриете в месото, яйчения жълтък, сиренето, морските дарове. Веганите трябва да го приемат допълнително.

Трудно ли е да си набавим дневната норма? Като цяло – не. Достатъчно е да хапнете 150 г месо и пълнозърнести продукти. Единственото условие е да не консумирате алкохол -спиртните напитки нарушават усвояването на тези витамини. Опитвайте се да си набавяте месо от домашни ферми.

Йод. Необходим е за нормалната дейност на щитовидната жлеза, която управлява обменните процеси в организма. Именно този орган диктува дали ще бъдем пълни или стройни, бодри или умърлушени и сънливи. Работата на щитовидната жлеза зависи от слънчевата светлина, както и от храната, която консумираме.

Кои продукти има много от него? Водорасли (сушени или консервирани), морски дарове, морска риба.

Трудно ли е да си набавим дневната норма? И да, и не. Ако обичате морски дарове, не се лишавайте от тях и всичко ще бъде наред. Не минавайте изцяло на модерната хималайска сол, от време на време ползвайте и най-обикновена. Имайте предвид, че йодът се разрушава при допир със светлината – затова съхранявайте йодираната сол на тъмно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *