ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Откритие: Още в утробата може да се разбере за бъдещи психични отклонения

Шизофренията и другите бъдещи психични отклонения на човека започват да се развиват още в утробата, откриха учените

Изследвания на Института Солк установиха, че едно от най-разпространените психични отклонения – шизофренията, започва да се развива още в утробата, пише авторитетното списания Molecular Psychiatry. Това разкрива възможност още в ембрионален стадий да разбере за възможните бъдещи отклонения в нормалната мозъчната дейност на човека и да се предприемат адекватни мерки за тяхното отстраняване.

При шизофрения увредени неврони се забелязват още в утробата
При шизофрения увредени неврони се забелязват още в утробата

Психичните отклонения засягат около 1,1% от човечеството. Само в САЩ около 3 милиона души страдат от шизофрения и въпреки усилията,  все още причините за заболяването убягват на науката. Шизофренията е тежко хронично психично разстройство, съпътствано от нарушения в мисловния процес, възприятията и емоциите. Някои симптоми включват прояви на агресия, халюцинации, липса на желание за формиране на социални взаимоотношения и притъпени емоции. Това е доста скъпо заболяване – само през 2002 г. в САЩ са похарчени близо $63 милиарда за лечение и грижи, а броят на самоубийствата сред болните надминава 10%. Емоционалните щети обаче не се поддават на изчисления.

До този момент учените имаха възможност да изследват шизофренията единствено чрез мозъчните проби на починали пациенти. Съществуват обаче големи трудности при определяне на точния момент и обстоятелства,  за поява на първите патологични изменения. Множество фактори, като стареене, стрес, различни медикаменти, алкохол и дрога, оказват съществено влияние върху промените на мозъчната структура.

Изследователите от Salk решават да разнищят предисторията и тръгват в обратна посока. Те вземат кожни клетки на пациенти с шизофрения и ги връщат към начален етап, под формата на стволови клетки. След това от тях отглеждат невронни клетки, подобни на тези, които се създават в ембриона. За съпоставка са използвани проби от здрави доброволци. Експертите изследват реакцията на стрес и установяват странности в поведението на клетките при болните от шизофрения. Това е свързано с два класа протеини, които са отговорни за връзките между клетките. Наблюдаваните аномалии в придвижването и контактната способност може да доведе до лошо качество на връзките в мозъка. Забележително е, че това се проявява още при незрели неврони, които съответстват на първата третина от бременността. Експертите отбелязват че антипсихотиците, които лекуват последствията, не се справят с причините. Традиционно се смята, че стресът, инфекциите, недохранването по време на бременност, увеличават риска от шизофрения след пубертета. Независимо от напредъка в изследванията, защо и кога тези психични отклонения ще се проявяват, учените все още не знаят.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *