ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нов имплант ще обуздава хипертонията

Немски изследователи създадоха имплант, чрез който артериалното налягане може да се редуцира и държи под контрол. Съществена роля при това играят електроимпулсите, които имплантът ще изпраща към главния мозък.

hipertoniaУчени от Фрайбург – Германия, създадоха уникален имплант, информират от medlinks.ru. Разработката е представена в престижното научно издание Neural Engineering. Значимостта й става ясна след като се спомене, че в момента около 67 милиона жени и мъже само в САЩ страдат от хипертония и са в риск да бъдат поразени от инфаркт или инсулт.

Немският имплант е съставен от 24 миниатюрни електрода, вградени в специален маншет. Този маншет трябва да обхване т.н. блуждаещ нерв. Въпросният нерв преминава от мозъка през лицето и гръдния кош до корема, стимулирайки дейността на основните органи – включително сърцето и кръвоносните съдове. Влакната на блуждаещия нерв реагират при разширяване или свиване на кръвоносните съдове, т.е. при колебания на артериалното налягане. Т.н. барорецептори отчитат тези колебания и провеждат съответните сигнали до мозъка.

Имплантът отчита единствено сигналите, свързани с кръвното налягане – но не и множество други, като например честотата на вдишванията, броя на съкращенията на сърдечния мускул и т.н.

Прототип на импланта с дължина два сантиметра и диаметър 0.8 милиметра е бил изпробван върху пет опитни животни. Експериментът “захранвал” барорецепторите на блуждаещия нерв с 40 импулса. Пробвани са различни участъци на блуждаещия нерв, различни амплитуди и честоти на импулсите, за да се определи оптимална методика на стимулацията. В крайна сметка бил открит вариант, при който мозъкът разчита изпратените сигнали и издава команди, постигащи намаляване на кръвното налягане с 40%.

При следващите етапи на разработката имплантът ще бъде оразмерен с потребностите и възможностите на човешкото тяло. Както е известно, медицината отдавна търси алтернативи за контрол върху високото артериално налягане. Съществуват множество лекарствени препарати за това, но дългосрочната им употреба нерядко е свързана с проява на негативни странични ефекти. Сега надеждата е имплантът да замени терапията с хапчета; ако не постоянно – то поне за отделни “разтоварващи” периоди.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *