Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Стягане и тежест в сърцето са опасни симптоми!

Сърдечносъдовите болести са на първо място като причина за смърт в развитите общества. Затова нека се погрижим за сърцето си.

Какво ни разболява?

В най-голяма степен вреди начинът ни на живот. Какво ядем, дали се движим, пушим ли – от това зависи дали съ­довете ни ще са здрави,дали няма да се стеснят и запу­шат. При последния случай говорим за атеросклероза. Тя е основната причина за инфаркта и инсулта. Най-рискови за запушването на съдовете са пушенето, високото кръвно налягане и повишеният холестерол, освен това влияят и фактори като диабет или наследствено предразположение. Опасни за сърцето са и бактериите на пародонтита.

Имали предупредителни сигнали?

Ако кръвоснабдяването на сърцето е нарушено поради стеснени от плаките съдове, при натоварване зад гръдната кост се усеща стягане и тежест, болка и задушаване. Ако тези оплаквания съществуват и когато сме в покой, могат да са първите признаци на сър­дечен инфаркт. Често болката се премества в ръцете, челюст­та или гърба, при жените и в горната част на корема. При тях понякога единствените признаци са болки в корема, гадене и повръщане. Затова много жени не разпознават инфаркта и твърде късно тър­сят помощ.

Как се лекува?

Леко повишеното кръвно налягане може да се оправи с промяна в начина на жи­вот. Срещу високо кръвно има ефикасни лекарства. И пак най-важното е да живеем здравословно.

Какво предпазва сърцето?

Основното е да спрем цига­рите. Освен това да спазваме три правила – здравословно хранене, редовно движение и пълноценна почивка. Както и да понижим холестерола.

Кардиолозите съветват:

  • Яжте повече плодове и зеленчуци, по-малко месо, повече риба и заместете животински­те мазнини с растител­ни – например зехтин и рапично олио вместо масло.
  • Движете се повече. Най-добре два часа седмично провеждайте тренировки за издръж­ливост, т.е. четири дни по половин час. Тичане, туризъм, колоездене, плуване – всичко това е добро за сърцето. Но и разходките свалят кръвното.
  • Овладейте техники за отпускане – например автогенен тренинг или прогресивна мускулна релаксация. С тях ще преборите стреса.

 

Какви са причините за високото кръвно налягане?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *