ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кафето е спасител на зрението!

Кафето може да спаси зрението ви: съдържащите се в него химически вещества са в състояние да забавят или дори да спрат разпадането на ретината при болни от глаукома.

cofeНауката открива все нови и нови полезни свойства на кафето, описват от www.kp.ru. Изследователи от университета “Корнуол” в Ню Йорк например твърдят, че благодарение на антиоксидантното си въздействие кафето може успешно да се бори с глаукомата.

Основен принос за това има хлорогеновата киселина, компонент от кафеената киселина, чието съдържание в продукта е от 7 до 9%. Кофеинът всъщност е не повече от един процент. Именно хлорогеновата киселина помага при влошаване на зрението и дегенерацията на ретината при глаукома. Действайки като антиоксидант, този компонент освен това забавя процесите на стареене и стабилизира здравето при диабет.

Групата от Ню Йорк е направила поредица тестове с лабораторни мишки. На гризачите не било поднасяно кафе в познатата ни форма – те получавали кафеения компонент в друга форма, с храната. Според учените болните от глаукома могат да почувстват подобрение, ако редовно пият дори само по една чашка кафе на ден.

Ръководителят на изследването – професор Чанг Ли обяснява, че ретината е метаболично много активна тъкан. Тя има потребност от големи количества кислород и е склонна към така наречения оксидативен стрес. Недостигът на кислород и свободните радикали водят до увреждане на тъканта и в крайна сметка – до влошаване или дори загуба на зрението.

Вече няма съмнение, че кафето е не само една от най-популярните напитки – но и очевидно е сред най-полезните. Вече е доказано научно, че кафето помага при болестта на Паркинсон, рак на простатата, диабет, Алцхаймер и при програми за забавяне на стареенето.

Кафето е идеален стимулатор на мозъка – но при неумерена консумация може да причини спазми на кръвоносните съдове. По данни, публикувани в New England Journal of Medicine, редовната употреба на кафе снижава смъртността. Цитират се данните от изследване, продължило 13 години. То обхваща над 40 000 човека на възраст от 50 до 71 години. Според анализа при хората, които изпиват 2-3 чашки кафе всеки ден, смъртността е с 10% по-ниска в сравнение с връстници без кафе в менюто.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *