Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да си приготвим здравословен домашен бульон?

Домашно свареният зеленчуков бульон се приготвя лесно и осигурява здравословна и вкусна основа за супи, яхнии и сосове. Комбинацията от продукти за този бульон зависи от вас, но е добре да избягвате зеленчуците с наситен вкус като аспержи, броколи, брюкселско зеле и карфиол.

Можете да съхранявате зеленчуковите бульони до една седмица в хладилника или да ги замразите. За целта налейте бульона в съд от 500 мл, подходящ за фризер, като оставите свободно пространство на 1 см от капака. Затворете го плътно, поставете етикет с датата на приготвяне и съдържанието и замразете до 6 месеца. zelenchukov bulyonВъпреки че по този начин някои вкусови качества се губят, когато го претопляте, можете да добавите по желание зелени подправки и други аромати. Използвайте всеки един от следните зеленчукови бульони като основа за зеленчукова или рибена чорба.

Зеленчуков бульон за основа

2 големи моркова
1 голяма глава лук, едро нарязана
2 стръка целина, едро нарязани
1 голям домат, нарязан на големи парчета
1 средна ряпа, едро нарязана
1 малка глава пащърнак, едро нарязана
250 мг маруля, нарязана на ивички
6 стръка магданоз
1 скилидка чесън
1 дафинов лист
3/4 чаена лъжичка сушена мащерка
7 чаши вода

В голяма тенджера смесете морковите, кромида, целината, домата, ряпата, пащърнака, марулята, магданоза, чесъна, дафиновия лист и мащерката. Добавете вода. Оставете да заври на умерен огън, като от време на време обирате пяната от повърхността. Намалете котлона, похлупете частично и оставете да ври на тих огън 1 час.

Постелете цедката с два пласта навлажнен тензух. Прецедете бульона в голяма купа. Отстранете зеленчуците и подправките. Охладете бульона напълно.

Бульон от печени на фурна зеленчуци

2 с.л. зехтин
2 големи моркова
2 средни глави пащърнак, обелени
2 глави кромид лук, нарязани на 8 части
2 стръка целина с листата, разрязани на половинки
4 скилидки чесън, необелени
3 средно големи домата, разрязани на половинки
8 чаши вода
6 стръка магданоз
3 тънки филийки джинджифил, необелени
1 чаена лъжичка сол
3/4 чаена лъжичка сушен розмарин, стрит

Предварително загрейте фурната до 200 градуса. Налейте зехтина в тавичка за печене. Добавете морковите, пащърнака, кромида, целината и чесъна. Разбъркайте, за да се покрият зеленчуците с мазнина.

Печете 30 минути, докато зеленчуците леко се зачервят. Остържете кафявите участъци по дъното на тавичката.

Преместете зеленчуците в тенджера. Добавете доматите, водата, магданоза, джинджифила, солта и розмарина. Оставете сместа да заври на силен огън. Намалете котлона, като покриете частично и оставете да ври на слаб огън за около 1 час, докато зеленчуците станат много крехки и бульонът добие наситен вкус.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *