Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рак на белия дроб (бронхиален карцином)

Оплаквания

Най-често първите оплаквания наподобяват тези при хроничен бронхит: кашлица с жълто-бели храчки, задух при физическо усилие или свиркащо дишане. Понякога се прибавя пробож­даща болка при вдишване или тъпа, продължи­телна болка в гръдния кош.

Ако не се обърне внимание на тези оплаквания, раковите клетки от белия дроб могат да се раз­пространят в други органи, например по кожа­та, в костите, в черния дроб или в мозъка.

Причини

90 процента от всички болни от рак на белия дроб са били пушачи. Вероятно хроничните бронхити при пушачите и промените, които те предизвикват в бронхиалните клетки, са пред­поставка за развитие на рак на белия дроб. Раз­личните други субстанции, които превръщат нашия въздух в коктейл от газове, додават сво­ето за възникването на рак на белия дроб.

При рака на белия дроб някои клетки се разруша­ват, други започват да се разрастват безконт­ролно. По кръвния ток такива ракови клетки мо­гат да мигрират в други органи и там да продъл­жат да растат (образуване на метастази).

Риск от заболяване

Рискът от заболяване от рак на белия дроб на­раства с всяка изпушена цигара, зависи от въз­растта, в която е настъпило привикването към пушене: при пушачи, които са започнали да пу­шат редовно от 15 годишна възраст, рискът от заболяване е пет пъти по-висок, отколкото при пушачи, които са привикнали едва на 25 години. Който пуши до десет цигари дневно носи петкратен риск за заболяване, а при над 35 цигари – четиридесет.

Изследванията показват, че жени непушачки, ко­ито живеят с партньори пушачи, носят около една трета по-висок риск от тези, чийто парт­ньор не пуши.

Пушачите на пури и лула са със „само“ четири­кратно завишен риск от рак на белия дроб в сравнение с непушачите.

Възможни последици и усложнения

Почти всеки десети болен от рак на белия дроб може да бъде излекуван с операция, облъчване и химиотерапия, ако ракът е открит навреме.

Профилактика

Да не се пуши или да се преустанови пушенето. След петнадесет години рискът при бившите пушачи е отново толкова нисък, колкото при непушачите. Все повече хора се обръщат към алтернативната медицина за лечение на рак>>

Необходимост от лекарска помощ

Веднага, след като се появят типичните оплак­вания.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Ако ракът е открит навреме, може да се от­страни един белодробен лоб или засегнатия бе­лодробен дял. С тази операция обаче ракът не е излекуван. Трябва да последват лъчева терапия или химиотерапия.

Лъчева и химиотерапия се прилагат също и ако не е възможна операция. Двата лечебни метода и особено химиотерапията обаче имат редица тежки и натоварващи странични действия. Каква лечебна методика е целесъобразна зависи от лекаря и степента на разпространение на за­боляването.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *