Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Туберкулоза (охтика)

Туберкулозата започва най-често в белия дроб и ако не се лекува, на тласъци се разпространява върху други органи. Оплакванията са в зависи­мост от реактивността на организма: в засег­натите органи се образуват възпалителни ог­нища, които разрушават тъканите и по-късно могат да се капсулират.

Оплаквания

В началото туберкулозата причинява оплаква­ния, които едва могат да се свържат с това за­боляване: лека температура, неразположение и загуба на тегло. Типичните признаци на белод­робната туберкулоза са кашлица с жълтозелени храчки, най-често сутрин изкашляне на кръв, болки в гърдите и температурни тласъци. До­като те се изявят, могат да минат две години.

Причини

Туберкулозни бактерии. Инфектираните хора разпространяват бактериите директно или капчици слюнка ги пренасят по въздуха. Бакте­риите са толкова издръжливи, че преживяват в затворени помещения дори без влажност в про­дължение на дни. Който пие неварено мляко от заразен едър рогат добитък, може да се зарази. Младите хора и възрастните, чиито съпротивителни сили са запазени, не се разболяват от туберкулоза, ако се инфектират с тези бакте­рии. Техният организъм произвежда защитни тела, които предотвратяват развитието на болестта.

Рискът от заболяване нараства

  • колкото по-лошо е храненето и колкото пове­че хора живеят в едно помещение
  • при контакт с хора, които са болни от тубер­кулоза или са били и не са лекувани
  • при хора, чиито защитни сили са отслабени

Възможни последици и усложнения

От началото на века туберкулозата в Европа е много намалена преди всичко чрез хиги­енни и социално политически мероприятия. Като цяло рискът да се разболееш от ту­беркулоза в тази част на света понастоящем е много малък.

Ако не се разпознае своевременно, туберкулоза­та може да засегне други органи.

Профилактика

Имунизация против туберкулоза е целесъобраз­на само за някои определени групи от хора.

Профилактичното лечение с туберкулозни ме­дикаменти може да бъде целесъобразно при хо­ра, които отговарят едновременно на три ус­ловия: висок риск от заболяване, липса на достатъчно собствени антитела, вероятен скоро­шен контакт с туберкулозни бактерии (напр. по време на пътуване).

Чрез т.нар. туберкулинов тест лекарят може да установи дали организмът вече е изградил ту­беркулозни антитела.

Необходимост от лекарска помощ

  • при съмнение, че сте имали или ще имате кон­такт с нелекуван туберкулозно болен. Това се отнася преди всичко за хора, чиято собствена защитна система е отслабена в резултат на друго заболяване или медикаменти
  • при загуба на тегло, отпадналост и кашлица с жълтозелени храчки. Чрез рентгенова снимка на белия дроб и изследване на храчка лекарят може да установи дали някой действително е туберкулозноболен

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Туберкулозата трябва винаги да се лекува със специални противотуберкулозни средства. Според това до каква степен се е разраснала ве­че туберкулозата, трябва да се вземат едновре­менно два до четири различни медикамента. Ле­чението може да продължи от няколко месеца до няколко години.

Туберкулозата се лекува винаги с повече медика­менти едновременно, за да се избегне опасност­та, бактериите да станат резистентни към ня­кой препарат и медикаментът да загуби по то­зи начин действието си.

Две седмици след започване на лечението бело­дробната туберкулоза вече не е заразителна. По-рано туберкулозните пациенти трябваше да живеят строго изолирани в болница. Днес престоят там се смята за необходим само в началото на лечението и при поява на усложнения

Изпитани противотуберкулозни средства

Важно: Успехът на лечението зависи от това да прилагате медикаментите достатъчно дълго и в предписаното количество. В никакъв случай не прекъсвайте самоволно приемането на медикаментите само защото се чувствувате по-добре и не усещате признаци на заболя­ване.

Препарати:

INH-Eggochemia,  NeoTizid, Isozid, Tebesium – важни странични действия: световъртеж, главоболие, стомашно-чревни смущения, чер­нодробни увреждания, кръвни промени, увреж­дания на нервната система.

Rifa,  Rimaktan, Rifoldin – важни странични действия: чернодробни увреждания, стомашно-чревни нарушения, све­товъртеж, главоболие, негарантирано пред­пазване от забременяване посредством „хап­чета“.

Etibi, Myambutol – важни странични действия: рядко нарушения в зрението, запек, много рядко подагра.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *