Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Себорейна екзема

Оплаквания

Лека форма на себорейната екзема е мазно-жълтеникавият, подобен на трици пърхот на глава­та. При възрастните се залющва не само кожа­та на главата, но и други места на тялото: в об­ластта на веждите, клепачите, носа, червена, сърбяща и лющеща се кожа в бръчките между но­са и края на устните и в бръчките под брадата. При мъжете понякога тази екзема се разпрост­ранява и върху брадата и окосмените части на гърдите и гърба.

Често оплакванията се появяват още в детска възраст.

Причини

Причината за тази екзема досега е неизвестна. Предполага се наследствена предразположе­ност, като заболяването се предизвиква при стресови ситуации.

Риск от заболяване

Много хора страдат от се­борейна екзема.

Възможни последици и усложнения

Болестта не е заразна, но тя може да се раз­пространи по цялото тяло под формата на за­червяване и залющване на кожата. Медиците на­ричат това еритродермия.

Профилактика

Не е възможна, но се правят опити.

Нужда от лекарска помощ

Ако оплакванията не се подобрят или когато се касае за тежка форма на заболяването.

Самолечение

Не е възможно. Да се избягват мазни козметич­ни средства за поддържане на кожата.

Лечение

Обикновено помагат кортизоносъдържащи пре­парати за намазване. Тези медикаменти не би трябвало да се прилагат по-дълго от три седми­ци, тъй като при по-продължително приложе­ние съществува опасност от трайни уврежда­ния на кожата. Много ефи­касен медикамент също така е антигъбичният препарат кетоконазол (Nisoral).

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *