Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЕНАП / ENAP

Съдържа еналаприлов малеат, лактоза монохидрат, хидрокси пропилцелулоза, царевично нишесте, натриев хидроген карбонат, талк и магнезиев стеарат.

enapПредназначение

Лекарствен продукт за понижаване на артериалното налягане. Действието му разчита на способността да разширява кръвоносните съдове, като по този начин кръвното налягане се регулира и нараства достъпът на кислород до сърцето. Приложим при хипертония, група сърдечни и бъбречни заболявания, комбинирани с високо артериално налягане.

Как се приема

Таблетките ЕНАП се приемат по индивидуална схема и дозировка, определени от лекуващия в зависимост от характера на заболяването и общото здравословно състояние на пациента. Таблетките се приемат цели, с малко течност. Могат да се вземат и извън режима на хранене. Медикаментът е подходящ за продължително лечение.

Стандартното лечение препоръчва първоначален прием от 5 мг дневно, като последващата поддържаща доза може да бъде от 10 до 20 мг. При пациенти на хемодиализа се препоръчва еднократен прием на 2.5 мг. Лечението с този препарат изисква стриктно следене на кръвното налягане, като при необичайни отклонения следва незабавно да се потърси консултация с лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент често причинява замъглено виждане, световъртеж, чувство на отпадналост. Допустими са алергични реакции – сърбеж и обриви, затруднено дишане и преглъщане, отоци. Възможно е приемът да доведе до хипотонични състояния, характерни с рязко усещане на слабост, замайване и припадък, главоболие, гадене и позиви за повръщане.

В редки случаи се получават промени в кръвната картина, които засягат нивата на кръвната захар и калия. Приемът може също да провокира депресивни състояния, безсъние, състояния на обърканост и тревожност. Съобщава се за изтръпване на крайниците, еректилна дисфункция, възпаление на лигавиците и подуване на лимфни възли. Пунктуалните изследвания могат да констатират отклонения във функциите на черния дроб и/или бъбреците.

Има единични случаи на провокирани ставни и мускулни болки. Ако описаните симптоми могат да бъдат свързани с приема на ЕНАП, незабавно следва да се спре лекарството и да се направи консултация с ангажирания лекар.

Кога НЕ БИВА да се приема

ЕНАП не се препоръчва за бременни и кърмачки. Медикаментът не е предназначен за лечение на деца и подрастващи.

Не вземайте този продукт, ако сте алергични към някоя от съставките му, както и към инхибитори от подобен вид.

Не се препоръчва приема на ЕНАП, ако шофирате или работите с тежки машини – лекарството може да причини влошаване на зрението или пространствената ориентация, както и световъртеж.

ЕНАП не е добър за лечение при пациенти с болестни проблеми на кръвта и кръвоносните съдове, чернодробни заболявания, бъбречни страдания или трансплантации в ранна фаза, диабет или ревматоиден артрит. Не се препоръчва за пациенти над 70-годишна възраст.

Взаимодействие с други медикаменти

ЕНАП влиза в лекарствени взаимодействия с широк спектър медикаменти, поради което съчетаването и паралелният му прием с тях не бива да се допуска. Този продукт е недопустим при прием на бета-блокери и диуретици, някои обезболяващи и противовъзпалителни (диклофенак), лекарства за диабетици, антидепресанти и антипсихотици, стандартни медикаменти срещу настинка (аспирин), някои продукти за лечение на кашлица, артрит и за разреждане на кръвта.
Не употребявайте алкохол, докато приемате ЕНАП!

Усреднена цена в аптеките – 2 лв за опаковка от 30 таблетки х 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *