ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хроничната умора – болест или каприз?

Синдромът на хроничната умора е модерната болест на нашето съвремие, смятат някои лекари

хронична умора

Други го определят като междинно състояние между физическо здраве и предстоящо заболяване -т.е. още не сме болни, но вече не сме и здрави. Синдромът на хроничната умора бележи предела на крайно напрежение, на което са подложени нервната и имунната системи. Има и специалисти, определящи хроничната умора като женски каприз, тъй като от нея се оплакват предимно представителки на нежния пол.

„Това е комплицирано разстройство, което се характеризира с екстремна умора, ненамаляваща след почивка и сън – разяснява психиатърът д-р Владимир Николов. – Състоянието може да се задълбочи от физическа работа или психическа активност. Понякога се появява след преболедувана настинка. В някои случаи началото идва по време на силен стрес, но по-честа след него. Синдромът на хроничната умора (СХУ) се развива постепенно, без ясно начало или очевидна причина. Основните белези, които го издават, са понижена концентрация или памет, ставни болки, необяснима мускулна болезненост, разстройство на съня, главоболие, крайна изтощеност, продължаваща повече от 24 часа след физическо или психическо усилие.“

Специалистът обяснява, че диагнозата трудно се поставя, тъй като не е възможно да се докаже никаква биологична причина. Все още не съществуват диагностични или лабораторни маркери, които да помагат за установяване на синдрома на хронична умора. Заболяването би могло да бъде объркано с хипофункция на щитовидната жлеза, сънна болест, някои заболявания, причиняващи умора (включително и рак), психичнц разстройства – депресия, шизофрения, наднормено тегло. Хронична умора може да настъпи вследствие от използване на някои медикаменти и от злоупотреба с алкохол и психоактивни вещества. Необходимо е изброените вероятни причинители да бъдат изключени, за да се постави такава диагноза. Според международните норми пациентът трябва да има поне 4 от основните симптоми и да страда от тях най-малко 6 месеца, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *