ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЙОДАДЕРМ ВТ / JODADERM VT

Съдържа повидон-йод (10-процентен разтвор), лимонена киселина, динатриев хидрогенфосфат додекахидрат, вода.

jodaПредназначение

10-процентният йоден разтвор е антисептично средство, предназначено за дезинфекция при наранена кожа, кожни изгаряния и декубитус, язви, за антисептична обработка на устната кухина и урогениталии, като дезинфектант за чисти ръце.

Как се приема

За външно приложение! ЙОДАДЕРМ ВТ се прилага неразреден при обработка на увредени участъци на кожата и декубитус, за промивки на катетри, при специфични хирургични интервенции. За добра дезинфекция на ръцете се вземат около 3 милилитра от разтвора, втриват се енергично в продължение на минута, следва изплакване. При повърхностни инфекции на кожата се използва ЙОДАДЕРМ ВТ, разреден с вода в съотношение 1:3. В този случай обработката на проблемния участък продължава пет минути. Възможно е да се извърши при определени условия и цялостно изкъпване на тялото – тогава разреждането е 1:100 и обработеното тяло се оставя на въздействието на разтвора 15 минути преди изплакване.

Възможни нежелани ефекти

Приложението на ЙОДАДЕРМ ВТ понякога причинява кожни раздразнения – парене, сърбеж, особено при по-продължителна употреба. Тези реакции са по-изявени, ако се налага обработка на големи участъци от кожата, при това многократно. Счита се, че принципно този тип разтвор се понася по-леко в сравнение със спиртния разтвор на йод. В редки случаи продължителната, интензивна антисептична обработка може да повлияе върху функциите на щитовидната жлеза и бъбреците. Съобщавано е за епизоди с метаболитна ацидоза и бъбречна недостатъчност.

Кога НЕ БИВА да се приема

Този продукт НЕ Е ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА ВЪТРЕШНО ПРИЛОЖЕНИЕ и поглъщането на количества от него е опасно! С особено внимание следва да се прилага за обработка на язви в устната кухина поради опасност от вдишване на капки!
Антисептичното средство ЙОДАДЕРМ ВТ не се препоръчва за лечение на бременни, кърмачки, новородени и бебета до 6-месечна възраст! Приложението на разтвора при деца и подрастващи изисква стриктен контрол върху функционирането на щитовидната жлеза.

Не прилагайте ЙОДАДЕРМ ВТ, ако имате непоносимост към йод или друга съставка на разтвора. Продуктът не е подходящ в случаи на дерматит, при предхождащо лечение с радиоактивен йод или при пациенти със заболяване на щитовидната жлеза.

Взаимодействие с други медикаменти

Комбинирането на ЙОДАДЕРМ ВТ с препарати, съдържащи соли на среброто, алкални соли, салицил или живак може да причини образуването на съединения с разяждащо кожата въздействие. При всички случаи лекуващият следва да бъде информиран за медикаментите, които използвате или сте използвали наскоро, за да бъдат предотвратени подобни негативни взаимодействия.

ЙОДАДЕРМ ВТ следва да се избягва, ако пациентът приема литиеви соли за биполярно разстройство.

______

Усреднена цена в аптеките – 3 лв

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *