Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Някои миризми могат да предизвикат мигрена

Оказва се, че най-честите причинители на главоболие са парфюми, ароматизатори за коли, препарати за миене и дори миризма от лук и чесън.

В едно проучване са изследвани хора, страдащи от мигрена и се установило, че повечето имат някаква чувствителност към миризмите по време на пристъпите си. На 50 човека, страдащи от мигрена – 45 имат чувствителност към светлина, 40 имат гадене, 32 звукова чувствителност и 20 чувствителност към миризми. От тях – 8 не понасят миризмата на цигара или пура, 6 избягват миризмата от готвене, а 5 не харесват миризмата на сапун, парфюм или афтършейв.

Медицината има термин за това състояние – осмофобия (Osmophobia). Означава страх, неприязън или антипатия към миризми. Тя се появява много често при мигренозни пристъпи. Има и друг термин – хиперосмия (Hyperosmia) – засиленото възприятие или повишена чувствителност към миризма. Един пациент с такава диагноза може да помирише роза от разстояние повече от 6 метра!

Човекът започва да се запознава с миризмите още преди раждането си и понякога даден аромат се фиксира за цял живот! Някоя миризма може да предизвика стари спомени, изпълнени с емоции.

Човешката миризма е друг важен елемент на емоционалната памет.  Разчитайки само на обонянието си малките бебета са в състояние да разпознаят родители, братя и сестри, баби и дядовци. Всеки човек има способността да прави разлика между хората въз основа на тяхната миризма, миризмата на парфюм върху дрехите. Обонянието допринася за усещането за вкус и помага на хората да решат дали дадена храна има положителни или отрицателни вкусови и ароматни качества.

 

 

Лечение и диагностика чрез аромати

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *