ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Мускулни сухожилия и ставни връзки

Костите и мускулите или ставите и мускулите са свързани помежду си посредством сухожилия. Сухожилието пренася мускулната сила върху костта. Сухожилията са много яки на скъсване, но са слабо еластични. Те се движат в един „плъз­гащ лагер“, сухожилните влагалища. Слузните торбички облекчават триенето между кожата, сухожилията и мускулите и разпределят натис­ка равномерно върху всички слоеве. Те са запъл­нени със синовиална течност, подобна на ставната течност.

По своята структура ставните връзки са по­добни на сухожилията. Те свързват и прикреп­ват ставите по местата им. Контузии, при ко­ито се преразтяга ставната капсула, много чес­то протичат с разтегляне на ставните връзки. Когато костните елементи на ставите оста­ват продължително време разместени, това на­товарва прекомерно силно прилепващия апарат на ставните връзки. Тогава са възможни скъсва­ния на ставните връзки.

Разтегляне на сухожилие, разкъсване на сухожилие, разтегляне на връзки, разкъсване на връзки

При разтегляне сухожилията и връзките са би­ли опънати свръх нормалния им предел. При още по-голямо натоварване, т.е. следващата „сте­пен“, се стига до разкъсвания на сухожилията и връзките.

Оплаквания

Разтегляне: Болки при сгъване или разгъване на дадена става.

Разкъсване: Внезапна силна болка. Свързаният със ставата мускул не може повече да се движи. Веднага след това в областта на контузията се появява малка вдлъбнатина. По-късно тя повече не се забелязва, понеже се загубва в по-голям оток на тъканите.

Причини

Когато тъканите, обграждащи сухожилието, са лошо снабдени с кръвоносни съдове или сухожил- ното влагалище е възпалено, сухожилието атро­фира. Болестно измененото сухожилие не е мно­го товароиздръжливо. Ако все пак се натовари прекомерно, то се разкъсва. Много рядко сухо­жилието се скъсва напълно.

Едно само по себе си нормално бреме може да се окаже за сухожилието твърде голямо, ако тъ­канта е все още „студена“ поради недостатъч­но движение, влага или студ извън тялото. Здравите сухожилия се разкъсват само при нео­бичайни натоварвания, например:

-при внезапно прекъсване на мощно движение, например при падане;

-при ритник или удар в изопнатото сухожилие.

Рискът нараства

-при бягане по неравни повърхности, върху твърди или „лепкави“ настилки (особено в зала);

-при спортове, които изискват бързи, силни движения, например бягане на къси разстоя­ния, дълъг скок, бягане с препятствия, тенис, скуош.

Възможни последици и усложнения

Едно леко разтегляне се нуждае от два до десет дни, докато оздравее, по-силното разтегляне до шест седмици, а разкъсването – до десет седмици. Пострадалите, които не искат да се съ­образят с тези срокове, впоследствие ще тряб­ва да предвидят още по-дълъг оздравителен период. Контузията може да се повтори на съща­та става, свързана с връзката или сухожилието. Когато сухожилията и ставните връзки не ук­репват до такава степен, че да могат стабилно да придържат ставата, често възникват артрозни изменения.

Профилактика

– постепенна, съобразена с физическото състо­яние тренировъчна програма при спортни за­нимания;

– достатъчно загряване преди по-силни нато­варвания;

– в случай че многократно сте имали разтегля­ния на сухожилия и връзки: предпазете обреме­нените места с еластична превръзка;

– носете подходящи обувки с мека подметка. То­ва е особено важно при спортуване.

Нужда от лекарска помощ

Ако при наличието на по-горе споменатите оп­лаквания се съмнявате, че имате разтегляне или разкъсване.

Самолечение

-повдигане и обездвижване на засегнатата част от тялото;

-студолечението може да облекчи моментната болка;

-когато сте сигурни, че се касае за разтегляне, един ден след -контузията можете да приложи­те топлолечение.

Притискащи или поддържащи превръзки трябва да правят само хората, които са добре обучени. Неправилното дърпане и натиск могат да уве­личат уврежданията.

Лечение

Крайниците с разтегнати сухожилия или връзки лекарят обездвижва посредством т.нар. функ­ционални превръзки (напр. лентовидна превръз­ка, спортнотерапевтична обувка). Тези прев­ръзки поемат една част от натоварването. По­някога се налага шиниране, а в някои случаи даже и гипсирането не може да се избегне. Скъсаното прегъвно или разгъвно сухожилие трябва да се оперира възможно по-скоро.

Когато лекарят прецени, че времето за щадене е приключило, той следва да назначи подводна и/или лечебна гимнастика, за да се научите пос­тепенно отново да натоварвате ставата.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *