Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Заболявания на нервите (полиневропатия) и болки по хода на нервите (невралгии)

Оплаквания

„Мравучкания“ по стъпалата и дланите.

Тези части от тялото стават чувствителни на до­пир и болка, но често не усещат вибрации. Отсъстват обичайните рефлекси. Мускулната сила отслабва.

Причини

Нервите могат да се възпалят чрез инфекция с бактерии, вируси или други възбудители. Причини за невъзпалителни заболявания на нер­вите могат да бъдат:

– алкохолизъм;

– oтравяне с химикали като талий (от метало­обработващата индустрия), арсен (расти­телнозащитно средство), олово (бои, мета­лообработване, акумулатори);

– множество медикаменти;

– последица на диабет;

– чернодробни и бъбречни заболявания;

– нарушения на хормоналното равновесие;

– нарушения на обмяната на веществата.

Риск от заболяване

Първите три упоменати причини предизвикват приблизително три четвърти от всички забо­лявания на нервите. При децата и подрастващи­те са рядкост.

Възможни последици и усложнения

Най-честите увреждания в резултат на заболя­вания на нервите възникват от отслабващия усет за топло и болка: дълбоки рани и заболява­ния на тялото остават незабелязани, тъй като не се усещат болките като предвестник.

Профилактика

При захарна болест – виж диабет. Особено внимание при работа с тежки метали или раз­творители.

Необходимост от лекарска помощ

При безчувственост или болки.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Същинските заболявания на нервите не могат да се повлияят. Разбира се, засегнатите би трябвало да опитат съответно лечение на основното заболяване: диабет, алкохолизъм, отрови на работното място.

 

 

Болки по хода на нервите (невралгии)

Оплаквания

Най-често болката започва изведнъж, пробож­даща, продължава няколко секунди, но може да се появява до 100 пъти дневно. Понякога болковият пристъп е предизвикан от докосване на определено място или от определено движение. Медиците означават различните невралгии спо­ред нервите, в чиито области на инервация се разпространяват болките.

Невралгия на тригеминус: Болки най-често в об­ластта на горната и долната челюст. Интеркостална невралгия: Проявява се в областта на междуребрените мускули.

Причини

Много причини могат да раздразнят нервите така, че да предизвикат болка: възпаление, тъканни вегетации, раневи ръбци.

При невралгии, чиито органични причини не мо­гат да се установят, е оправдано с помощта на вещ в психосоматиката лекар да се потърсят психически причини.

Риск от заболяване

По-възрастните хора се разболяват по-често отколкото младите.

Профилактика

Не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

Когато се появят такива болкови пристъпи.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Обикновено болково средство, което съдържа само парацетамол рядко може да направи болки­те поносими.

Акупунктурата и невралната терапия могат да бъдат успешни при невралгии.

Тежки невралгии според обстоятелствата трябва да бъдат третирани със силни болкови средства или антиконвулсанти (Тегретол).

Ако болките са продължителни и нетърпимо силни, може да се обмисли прекъсване на нерва. Преди да се прибегне към това, все пак би тряб­вало по възможност да се потърси лекар, зани­маващ се с психосоматика.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *