Защо имаме нужда от повече фибри?

Винаги сте гладни? Изследванията показват, че яденето на храни с фибри може да стимулира вашето здраве, да ви предпази от преяждане и да ви помогне да отслабнете.

Как работят фибрите?

Преди няколко години това беше дума, която никой не искаше да ползва. Днес тя е запълнила повечето етикети в супермаркета. Сега имаме богати на фибри кифли и дори шоколадови блокчета.

Проучванията доказват, че храните, богати на фибри намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак – и намалявате теглото си без да се чувствате гладни. Например, изследователи в Harvard Medical School установили, че жените, които са увеличили своя прием на богати на фибри или пълнозърнести храни в продължение на 12 години са намалили вероятността да имат наднормено тегло.

По принцип, фибрите са част от растителните храни – зеленчуци, плодове, боб, ядки, бобови растения и семена. Има два вида фибри: неразтворими, които помагат на храната да преминава през храносмилателната система, и разтворими – които помагат за премахване на мазнините и намаляването на холестерола. Благодарение на разтворимите фибри, захарите и мазнините навлизат в кръвта по-бавно, което ни дава постоянен прилив на енергия. Когато ядете храни, които не разполагат с фибри, вашата кръвна захар може да спада бързо, което води до глад и преяждане.

Колкото повече храна с фибри ядете, толкова по-добре. Те помагат за понижаване на кръвното налягане и увеличават притока на кръв.

Защо имаме нужда от повече фибри?

Повечето от нас не получават достатъчно. Експертите казват, че трябва да получаваме около 30 до 40 грама на ден, но минимумът е 10.

 

 

5 предимства на веганската диета

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *