Безсънието действа на мозъка като пиянството

Всеки пет часа бодърстване въздействат на мозъка подобно на едно алкохолно питие. Мозъкът не е в състояние да функционира напълно адекватно, твърдят специалисти.

безсъниеКак работи мозъкът, ако „притежателят” му се почерпи с едно питие? А ако реши да изпие повече? Такъв човек със сигурност не бива да сяда зад волана, защото реакциите му няма да бъдат адекватни, а мозъкът му няма да е в състояние да вземе точното решение. По същия начин функционира и мозъкът на човек, който е бил буден в продължение на 20 часа, пишат от meddaily.ru.

Ето защо след безсънна нощ не трябва да се шофира – също както след почерпка. При недостиг на сън в организма се повишава концентрацията на стресовия хормон кортизол. Температурата на тялото се понижава, имунитетът отслабва и престава да работи с пълна сила. Ето защо и мозъкът преминава на друг режим, различен от нормалния! За него ситуацията е подобна на тази при алкохолно опиянение.

Всеки час в будно състояние се отразява на зрително-моторната координация като вкарване на алкохол с концентрация в кръвта 0.004%. Може да се очаква, че са възможни нарушения в координацията след пет часа бодърстване.
Най-често с такъв проблем се сблъскват младите хора, които по принцип зле понасят недостига на сън. Според статистиката именно при тях са по-чести и разстройствата на съня. Тревожното е, че все повече хора се оплакват от такива проблеми, които не са в състояние да решат. Т.е. животът им в някаква степен започва да прилича на непрекъснато пиянство.

 

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.