Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-добрата и най-лошата диета за дълголетие

Храненето е един от решаващите фактори, определящи склонността към определени заболявания и към дълголетие. Тази мисъл не е нова, но сега за първи път тя има научни доказателства.

protАмерикански и австралийски учени достигнаха независимо едни от други до общ извод: ограниченото потребление на животински протеини удължава живота.

Екип от университета в Южна Калифорния изследвал здравето на над 6000 доброволци на възраст над 50 години. При мониторинга станало ясно, че хората на средна възраст, в чието меню има много животински протеини, са в повишен риск от различни тежки заболявания. Смъртността при тях се оказала двойно по-висока, а рискът от диабет и рак – 4 пъти по-сигурен при редовна усилена консумация на месо и твърди сирена. Намаленият прием на този тип храни съответствал на понижен риск и по-добро общо здравословно състояние.

Специалистите считат, че рискът се повишава заради способността на животинските протеини да активират израстването на злокачествени клетки. До 65-годишна възраст белтъчините от животински произход насърчават производството на хормона на растежа, но и на раковите клетки. След 65-те нивото на въпросния хормон пада, а приемът на протеинови храни е задължително условие за поддържане на организма. Въпросът е как да се намери баланс между необходимите протеини: каква част да са растителните и каква – животинските белтъчини. Пълният отказ от животински не е препоръчителен при възрастните хора, защото чрез тях стареещият организъм си набавя редица полезни вещества.

Австралийският екип от университета в Сидни също проучил влиянието на животинските протеини върху продължителността на живота, описват от medikforum.ru. Той изследвал кондицията на лабораторни мишки при приложението на 25 различни диети. Оказало се, че диетата с повишено съдържание на протеини намалява апетита и мастните натрупвания, но значително съкращава продължителността на живота и отключва сърдечно-съдови и ендокринни заболявания. Диетата с преобладаване на въглехидрати обещава дълголетие, но не и стройна фигура.

Най-опасна и съкращаваща живота диета според австралийците е тази с нисък процент на протеини и висок – на мазнини.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *