Начало / Здравето от А до Я / Болести на кръвта / Копривата е природната аптека – ето за какво помага!


Копривата е природната аптека – ето за какво помага!

Оказва се, че копривата е универсална билка, която може да лекува почти всичко и точно затова билкарите я наричат „природна аптека“.

Коприва, аптека

Няма нищо случайно в това наименование, защото тя е истинско съкровище от витамини, минерали, органични киселини и други полезни вещества.

Тайната се крие в листата на копривата, които съдържат фитохимикали и три вида киселини (мравчена, лимонена и ябълчена), които се освобождават при допир на предизвикват силно парене и сърбеж на кожата.

Копривата е силно енергезираща, защото обичайно тя пониква, когато изгрява слънцето и това я прави много богата на полезни слънчеви лъчи, които проникват директно в организма ни, която я консумираме прясна – това обяснява известната д-р Мария Папазова.

Подобно на бобовите растения, копривата съдържа същия белтък, а в стръковете й се съсредоточават полезните въглехидрати. Най-полезни обаче остават листата, тъй като там се съсредоточават веществата  калий, фосфор, натрий, витамини K и D.

Безбройни са полезните качества на копривата, но някои от най-ефикасните лечебни свойства се наблюдават в пречистване на кръвоносната система, засилване на организма при анемия, увеличаване на имунитета и преборване на умората при смяната на сезоните. Много често се използва и като успешно лечение на артритни заболявания, алергии и възпалителни процеси.

На практика почти няма орган от тялото ни, който да не се повлиява добре от копривата, защото всички тези вещества, които тя съдържа въздействат пряко върху самите тъкани, от които са изградени нашите органи.

Помага ли копривата за отслабване?

 

 

 

Витамин C + Цинк

Витамин C + Цинк за цели 3 месеца

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Един коментар

  1. Че е полезна – полезна е. Спор няма!
    Обаче авторката ме изгуби още в самото начало на статията си, с: “…това я прави много богата на полезни слънчеви лъчи, които проникват директно в организма ни..”
    WTF ???

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб