ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Опасно ли е да си ударим главата?

Нараняванията на главата включват травма на скалпа, черепа и мозъка.

Според медицински данни  много травматични мозъчни наранявания (ТМН) се срещат всяка година, които водят до смъртни случаи. Най-голямо безпокойство будят сериозните мозъчни увреждания, които не се забелязват веднага. Леките ТМН обикновено се наричат сътресения и се появяват, когато мозъкът се блъска в черепа. Това нараняване обикновено отшумява бързо. Въпреки това, важно е да внимавате за опасни признаци при ТМН. Индикация за  по-сериозно нараняване може да бъде кървене от ухото, кръвоизлив в мозъка и др.п. Прочетете за тези признаци и симптоми, при които трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Влошено главоболие

Нараняванията на главата се появяват, когато е налице травматично въздействие между главата и друг обект. Както може би очаквате, това обикновено води до главоболие, което е нормална реакция от удара. Но ако главоболието става постепенно по-лошо, това е предупредителен знак, че може да е настъпило сериозно увреждане на мозъка.

Припадъци

Припадъци или гърчове след травма на главата са ясен знак за опасност от сериозно увреждане на мозъка, особено когато те се появят при човек, който преди това не е имал припадъци.

Гадене и повръщане

Повръщането често се случва малко след удар по главата. Но многократно повръщане, със или без гадене е знак за сериозно нараняване на главата.

Сънливост или трудно събуждане

Хората с травма на главата може да спят малко повече от обичайното. Но постоянна сънливост е знак за сериозно увреждане на мозъка. По същия начин, ако е трудно да се събуди човек, който е претърпял удар в главата, това може да означава по-сериозни наранявания, изискващи незабавна медицинска помощ.

Неравенство в големината на зениците

Очите могат да дадат важни улики за това какво се случва в мозъка след травма на главата. Важен знак за сериозна вреда е наличието на различен размер на зеницата. Ако едната зеница е по-голяма от другата –  да се потърси незабавно лекарска помощ.

Неясен говор и проблеми със зрението

Неясният говор винаги е знак за опасност след нараняване на главата. По същия начин и замъглено зрение, двойно виждане или други проблеми със зрението след нараняване на главата са предупредителни признаци на сериозно увреждане на мозъка.

Слабост или изтръпване на крайниците

Сериозните наранявания на главата могат да предизвикат аномалии в крайниците (ръцете и краката), включително изтръпване, слабост или лоша координация. Тези симптоми често се срещат в единия крайник или се ограничават до едната страна на тялото. Развитието на някой от тези предупредителни знаци е причина да се потърси незабавно помощ от лекар, който да назначи лечение.

Поведенчески промени

Увеличаването на възбудата или безпокойството може да сочат сериозни наранявания на мозъка. Личностни промени, като например кратка враждебност, агресивност и войнственост също са предупредителни знаци. Внимавайте за поведение, което изглежда странно, неуместно или не на място.

Раздразнителност

Раздразнителността е важен предупредителен знак за сериозно нараняване на главата особено при кърмачета и малки деца. A младеж, който е претърпял травма на главата и е необичайно раздразнителен или неутешим, трябва да се прегледа от лекар незабавно.

 

Направете дома си безопасен за бебето!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *