Важно! Здравен календар за 2014-та година

Редовното посещение в лекарския кабинет за преглед е важна част от профилактиката на различни заболявания

здравен календар

Затова ви предлагаме общ препоръчителен здравен календар. За хората, които са в специфични рискови групи, са необходими друг тип изследвания. Имайте предвид, че само медицинско лице може да ви даде съвет кои са изследванията, от които имате нужда.

Януари. Рак на дебелото черво. През тези изследвания трябва задължително да минат хората, които са на възраст над 50 години. Добре е да го направят и тези, при които има повишен риск от болестта, както и при такъв случай в семейството.

Февруари. .Заболявания на коронарните артерии (стенокардия и инфаркт на миокарда). Тези прегледи се препоръчват на хората над 45 години, както и на всички, които попадат в рискова група. Обикновено методът е определяне на съдържанието на холестерол и триглицериди в кръвта. Препоръчва се да се правят на всеки 12 месеца.

Март. Рак на млечната жлеза. При отсъствие на симптоми жените, които не попадат в специална рискова група (случай в семейството по майчина линия), трябва да провеждат самоконтрол и да следят за състоянието на гърдите си. Ако забележите каквито и да е нарушения или почувствате дискомфорт, незабавно се обърнете към лекар. Посещавайте мамолог всяка година. След 35-годишна възраст прегледът при мамолог включва и мамография, която трябва да се прави не по-често от веднъж на две години (в противен случай е вредно). Имайте предвид, че кърменето значително намалява риска от рак на гърдата. Не изпадайте в паника, ако почувствате болка в областта на гърдите – най-често причината е хормонален дисбаланс. Пазете гърдите си от травми, тъй като силният удар е фактор, който може да предизвика рак.

Април. Състояние на зъбите. Всички знаем на теория, че стоматологът трябва да се посещава веднъж годишно За профилактичен преглед, но много малко хора го правят на практика. Имайте предвид, че при съвременната стоматология болката вече почти не съществува като понятие, затова няма от какво да се страхувате. Просто намерете специалист, при който се чувствате добре, и проверявайте редовно състоянието на зъбите – това ще ви спести много време, пари и главоболия.

Май. Захарен диабет 2 тип. В рисковата група попадат хората с нарушена толерантност към глюкозата или нарушени нива на глюкоза в кръвта – те трябва да се изследват на всеки 12 месеца. Профилактични прегледи трябва да извършват и хората над 45 години, които страдат от затлъстяване, повишено кръвно налягане, прекарали са инфаркт или инсулт – при тях препоръчителният срок е на всеки 3 месеца.

Юни. Преглед на очите. Посещението пои офталмолог е задължително ако имате мигрена, високо кръвно налягане, диабет и астма.

Юли. Затлъстяване. На малко хора им хрумва да отидат на лекар заради това, но ако сте с наднормени килограми, личният ви лекар ще ви насочи към специалист, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *