Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

От закуската в детството зависи здравето на възрастния

Непълноценната закуска на детето е свързана с проявата на метаболитен синдром в зряла възраст. Това твърдят шведски учени в публикация от списание Public Health Nutrition.

zakuskaЗнае се, че закуската е много важна за здравето. В редица изследвания се доказва, че пълноценната закуска намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет, а освен това подобрява фертилността на жените с поликистозни яйчници.

В проучване, стартирало през 1981 година, шведският научен екип тествал ученици за това какво похапват на закуска, разкриват от medlinks.ru. След 27 години участниците в този тест били подложени на щателен медицински преглед, за да се установи дали са развили метаболитен синдром.

Метаболитният синдром е комплекс от метаболитни, хормонални и клинични нарушения, създаващи риск за появата на сърдечно-съдови заболявания. В основата на синдрома е невъзприемчивостта на тъканите към инсулин. При метаболитния синдром хормоналните нарушения причиняват натрупване на мастна тъкан в областта на корема.
Анализът на данните доказал, че хората, които в детството си пропускали закуската, страдат от метаболитен синдром с 68% по-често в сравнение с редовно закусвалите.

Според изследователите липсата на закуска влияе върху регулирането на кръвната захар през целия живот.
Авторите подчертават, че интензивното развитие на детския организъм изисква много енергия и затова е важно закуската на детето да е достатъчно хранителна. Тя не бива да е тежка, но да му дава адекватно енергийно попълнение.
Идеална закуска за децата е кашата, по възможност – от цели зърна. Препоръчва се оризова, овесена, от елда. Във всяка от тези видове каши могат да се добавят сушени плодове, банани, моркови, ядки. Освен това за по-приятен вкус по желание може да се слага канела, ванилия или мед.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *