Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Плоското стъпало се получава от наднормено тегло или обувки с висок ток

Искам да споделя проблема си, понеже знам, че ще получа компетентен отговор. Имам плоско стъпало и от разговорите, които съм водила с приятелки и познати останах с впечатление, че това заболяване е доста често и засяга както възрастни, така и млади хора. Бихте ли ми казали нещо повече за него – от какво се получава, предава ли се по наследство, може ли да се лекува ?

Севда Калканджиева, Пловдив

Уважаема госпожо Калканджиева, стъпалото има два свода – надлъжен и напречен. Надлъжният свод е по вътрешния ръб на стъпалото, а напречният е в областта на главичките на метарзалните /предходилни/ кости. При спадане на един от тези сводове се получава плоско стъпало, което може да бъде напречно, надлъжно или комбинирано. По своя произход то може да бъде вродено или придобито. Тъй като придобитото плоско стъпало има по-голямо разпространение ще се спра предимно на него.

То може да бъде статично, травматично и паралитично.

Статичната форма е при обременяване на стъпалото, което се получава при бързо напълняване, при продължително професионално стоене прави и др. Статичното плоско стъпало е двустранно и се среща както при юношите, така и при възрастните. Заболяването се проявява с лесна уморяемост и тежест в стъпалата при натоварване. Следват болки, които водят до ограничаване на ходенето. Обективно се установява спадане най-често на надлъжния свод, което е силно изразено в изправено положение с пълно натоварване на крака.Диагнозата се потвръждава и чрез рентгенография, направена при натоварени стъпала. Като основна причина за тази деформация се сочи вродената ставна халтавост. Ето защо ние препоръчваме още от детска възраст да се дразни стъпалото с цел рефлекторно да се засили тонуса на поддържащите свода мускули. Това става чрез ходене бос, чрез различни упражнения като “търкаляне” на точилка или топка със стъпалото, чрез активна гимнастика на мускулите на подбедрицата и крака. Препоръчва се носенето на коригиращи свода на стъпалото подложки и специално изработени за целта обувки.

Към оперативно лечение се пристъпва само при настъпване на тежки артрозни промени на костите на стъпалото. При носене на тесни обувки с висок ток и при балерините се натоварва предния отдел на крака, в резултат на което спада напречния свод. В тези случаи се използват така наречените “подложки-пъпки” за напречен свод, а като профилактична мярка се налага носене в ежедневието на удобни обувки с умерено висок ток.

Паралитичното плоско стъпало се среща при неврологичните заболявания, свързани с парализа на крака. В миналото то бе често последица от полиомиелита. В тези случаи към деформациите се прибавят невро-вегетативни промени като отслабване на мускулатурата на подбедреницата. Лечението на този вид плоско стъпало се свежда до съчетаването на активната рехабилитация с носенето на специални шини, обувки и твърди стелки. При по-тежките случаи се прибягва и до оперативна намеса, която е със задоволителни резултати.

Травматичното плоско стъпало е резултат от различни по вид и харектер счупвания на костите на ходилото. Лечението е оперативно и цели да се поправят получените деформации.

Тук трябва да обясня и за така наречения  “халукс валгус”. Това е типична деформация на палеца на крака, който се извива латерално /навън/, към страничния ръб на стъпалото. Лечебните мероприятия се свеждат до пасивни упражнения и физиотерапия, носене на удобни обувки и лечение на спадналия напречен свод. При силна болка и изразена деформация, затрудняваща ходенето, се пристъпва към операция.

Д-р Божидар Бегов е хирург-ортопед, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел. :  0887/ 580-820.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Плоското стъпало се получава от наднормено тегло или обувки с висок ток

  1. daiana каза:

    През месец май тази година си направих операция на десния крак с диагноза „халукс валгус декс“. Към настоящия момент мястото е все още подуто и при по продължително ходене ме боли. Ходих на консултация при лекуващия лекар и беше обяснено, че се е получило ошипяване. Това ошипяване лекува ли се и тази неприятна болка ще изчезне ли някога?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *