Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

8-10 часа сън са задължителни за диабетиците

Аз съм на 53 години. От 1998-а имам  захарен диабет, който лекувам с Амарил таблети и се чувствам добре. Как трябва да живея в бъдеще, за да не се получат усложненията, свързани с диабета?

Петър Георгиев, Панагюрище

Захарният диабет е свързан с пожизнено лечение. Нужна е голяма упоритост от страна на лекуващия екип-личен лекар, ендокринолога и разбира се пълно сътрудничество от страна на болния. Три са основните моменти в лечението – двигателен режим, диета и медикаментозно лечение. Основното в начина на живот  е създаването на двигателен стереотип, в който са съгласувани физическа активност, почивката, съня и храненето.Усилената двигателна активност спомага за профилактика на късните дегенеративни усложнения. Препоръчва се тя да е лека и средна, но постоянна. Неподходящи и вредни са тежкият физически труд и професионалния спорт. Полезни са сутрешна гимнастика, разходките след вечеря, туризма, леката физическа работа като градинарството, овощарството.

На диабетиците е необходим 8 -10 часов сън, ежегодна почивка на море или планински курорти със средна надморска височина около 1000 метра.

Вашата диета трябва да бъде точно определена от лекуващия ви лекар, тъй като тя е в зависимост от възрастта, телесната ви тегло и моментното състояние.Храната трябва да бъде пълноценна, витаминозна и да се разпределя на 5-6 приема през деня с фиксирани часове на хранене.Уместно е хлябът да е пълнозърнест, зеленчуците да са 300-400 грама и несладките плодове 300-400 грама. Използвайте се предимно растителни мазнини. Подсладителите, които се употребяват са захарин, сорбитол и фруктоза.

Алкохолът е разрешен в малки количества, защото може да предизвика хипогликемии – рязко спадане на кръвната захар. Кафето и чая без захар са разрешени.

Пушенето е абсолютно противопоказно.

Д-р Таня Колева е GP, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/647-243.

Ако страдате от проблеми със съня и имате болки в гърба, раменете и врата – възглавницата BIOMAGNETIC POWER Е ВАШЕТО РЕШЕНИЕ! Поръчайте тук и вижте повече информация на www.facebook.com/Биомагнитна възглавница

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 3 до “8-10 часа сън са задължителни за диабетиците

  1. Pingback: Пълнозърнестият хляб предпазва от грипозни заболявания | Лекува нет

  2. Pingback: Най-добрата диета за здрав черен дроб | Лекува нет

  3. Pingback: Движете се! Диабетът „обича” застоя! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *