Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 причини да ядете боб

Ползите от боба са толкова многобройни, че не можем да кажем достатъчно във възхвала на тази храна. Може би само зелените зеленчуци се приближават по здравословни ползи до него.

Тук сме изброили 5 причини, поради които трябва да погълнете огромни количества боб, започвайки от днес!

Детоксикиращи свойства

Белият зрял боб съдържа много важния минерал молибден.  Въпреки че е открит през 1778 г., молибденът е сравнително неизвестен минерал. Той е много важен за доброто ни здраве, тъй като може да активира няколко детоксикиращи ензими, включително алдехид оксидаза и сулфит оксидаза.

Алдехид оксидазата неутрализира ацеталдехида – токсичен метаболитен продукт на дрождите, гъбичките и алкохола. Ацеталдехидът е дразнител, вероятен канцероген за човека и има синергичен ефект с никотина, което увеличава вероятността от пристрастяване към тютюнопушенето.

Митохондриалният ензим сулфит оксидаза катализира процеса на превръщането на сулфитите в безопасни, които се екскретират в урината. Нежеланите реакции, свързани с поглъщането на сулфити включват напрежение и мигрена, главоболие, както и симптоми на астмата.

Фасулът има нисък гликемичен индекс

Храните с нисък ГИ помагат за намаляване риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет в зряла възраст.

Бобът намалява мазнините в тялото

В допълнение към нежния му ефект за намаляване нивата на кръвната захар, белият боб помага за намаляване на теглото, тъй като има способността да произвежда алфа-амилаза инфибитори. Те са известни с това, че забавят абсорбцията на въглехидрати и по този начин не позволяват да се трупат телесни мазнини.

Белият боб работи против бръчките

Антиоксидантите от боба защитават клетките в тялото от свободните радикали, които увреждат клетките и водят до редица заболявания. Освен това предотвратяват преждевременното стареене на кожата, предизвикано от прекомерното излагане на слънчева светлина. В допълнение за здравословните функции на боба спомагат и съдържащите се в него цинк, мед и протеини.

Съдържа щедро количество магнезий

Този важен минерал изпълнява редица ключови функции в тялото. Поддържа здрави костите и ставите ни и помага на организма да се бори против стреса. Липсата на магнезий в организма води до редица заболявания, включително стомашно-чревни проблеми и захарен диабет.

За да намалите образуването на газове, използвайте билки и подправки при готвенето на боб. Добавяйте кимион, чесън, анасон, семена от копър, розмарин, куркума, листа от мента и кориандър. Важно е да накиснете зрелия боб от предната вечер и така ще го сварите по-бързо.

 

Как да направим протеинова диета без месо?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *