Сок от 5 зеленчука пази сърцето и мозъка

Пийте този полезен коктейл всеки ден, като пожелание може да добавите и малко олио от пшеничен зародиш (от био магазините)

 

сок

• Моркови. Те са източник на бетакаротин, който се метаболизира в човешкия организъм до витамин А. Изключително ценен, витамин А поддържа и подхранва епителната тъкан на зрителните рецептори. Той пази клетките, като блокира действието на свободните радикали, понижава риска от възпалителни процеси, стимулира растежа на нови клетки и поддържа кожата здрава.

• Червено цвекло. То поддържа вените здрави и еластични. Комбинацията от съдържащите се в него бетайн и фолиева киселина понижава нивото на аминокиселината хомоцистеин в кръвта – индикатор за повишен риск от инсулт и инфаркт. Освен това бетаинът действа профилактично срещу чернодробни заболявания.

• Кисело зеле. Ферментиралият сок на киселото зеле е богат на млечно-кисели бактерии. Те стимулират естествената чревна флора и спомагат за доброто храносмилане. Освен това осигуряват 70% от защитата на организма срещу бактерии, вируси, гъбички и паразити. Миксът от витамини и микроелементи препятства възпалителните процеси и помага за образуването на червени кръвни телца.

• Целина. Съдържащите се в нея етерични масла оказват благоприятен ефект върху артериите, понижават кръвното налягане и облекчават сърцето. Освен това разграждат хормоните на стреса. Комбинацията от калий, калций и магнезий подсилва нервната система.

• Домати. Суперполезното вещество в този зеленчук се нарича ликопен. Учените доказаха, че то има мощни антиканцерогенни свойства. Ликопенът пази клетките от атаките на свободните радикали. Според последните изследвания яркочервеният фитохимикал намалява риска от остеопороза и пази кожата от вредните ултравиолетови лъчи, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *