Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пет храни, които изчерпват силите ни

Защо сутрин ни е така трудно да станем от леглото? Зимата ли е причината – или неподходящата ни вечеря?

hranaДиетолози от Колорадо твърдят, че някои продукти не трябва да се ядат по всяко време на деня. Преработката им “не пасва” на органичните ритми и вместо да заредят тялото с енергия – те я изчерпват.

1.Конякът и горчивите алкохолни настойки. Обикновено се препоръчват за ободряване – и това е вярно, но само ако се пият през деня, обясняват от kp.ru. Ако обаче си налеете такава напитка късно вечерта, със сигурност ще сбъркате. Концентратът зле взаимодейства с хормона на съня – мелатонина. Причинява сънливост, която не носи ободряване. Нощният сън след чашка коняк ще е дълбок, но непълноценен. На мозъка няма да му достига кислород, защото конякът първо разширява, но после стеснява кръвоносните съдове. Ако имате потребност от нещо отпускащо, по-добре е след вечеря да пиете вино и да хапнете парче жълто сирене. Виното съдържа антиоксиданта ресвератрол, който отпуска спазмите на съдовете. Кашкавалът и сиренето са богати на аминокиселината триптофан, която подпомага съня.

2.Сладкиши. Те вдигат бързо нивото на глюкозата в организма, а по-късно то пада. При това се чувства загуба на силите. Ако сте изморени и искате да хапнете нещо, то не трябва да е сладко. Най-доброто решение за ободряващо похапване е парче черен хляб със зехтин. Тази комбинация утолява глада най-бързо. За да не губите бодростта си през деня – подсладете кафето не със захар, а с мед – той се усвоява по-бавно и описаният скок не се случва.

3.Месо от пуйка. Няма грешка! По принцип то е полезно в диетичното хранене, но усвояването му изисква енергия. За предпочитане е пуйка да се готви не за обяд, а за вечеря – защото съдържа протеин, предизвикващ релаксиране.

4.Тестени продукти. Както и сладкишите, те причиняват резки промени в стойностите на кръвната захар. Освен това храните от фино бяло брашно имат свойството да “бухват” в стомаха. Това ни кара да се усещаме тежки и бавни. Желанието ни в такъв момент е да си полегнем.

5.Пържена храна. Тя се усвоява продължително и с внушителен разход на енергия. Освен това пърженото може да раздразни стомашната лигавица и към умората се прибавя дискомфортът на проблемния стомах.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *