Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога доматите са най-полезни?

Доматите оказват най-силен оздравителен ефект, ако са преминали през топлинна обработка.

salata-kapreze80 грама доматен сос са напълно достатъчни да защитят сърдечно-съдовата система от вредното въздействие на някоя мазна храна, описват от medikforum.ru. Италиански учени направиха интересен експеримент с участието на 20 доброволци. Тези хора били разделени на две групи, преди да ги нахранят с вкусна, но доста мазна храна. В първата група в менюто имало включен доматен сос, а във втората той липсвал.

Изследванията установили, че дори една неголяма порция доматен сос оказва влияние върху състоянието на кръвоносните съдове. Доматите предпазват съдовете от ендотелна дисфункция – състояние, което предхожда атеросклерозата. Знае се, че при атеросклерозата съдовете се втвърдяват и пропускливостта им намалява. Това води до инфаркти.

Знае се и това, че доматите дължат силата си на антиоксиданта ликопин. Това е каротиноиден пегмент, който дава цвета на зеленчука и който постига могъщ лечебен ефект. Ликопинът защитава тялото от много заболявания, включително сърдечно-съдови и онкологични. Любопитното е, че в пресните домати ликопинът е по-малко, отколкото в преминалите термична обработка. Ето защо специалистите препоръчват доматите да се готвят, варят или пекат, преди да бъдат сервирани.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *